Wpis z mikrobloga

Mirki, pracuję w korpo, nie umiem profesjonalnie pogodzić się z faktem, że gdzieś w oddziale tej samej firmy na zachodzie, albo w innej firmie ktoś na takim samym stanowisku robi to samo co ja, ale dostaje za to trzy razy więcej kasy niż ja.

Od razu inaczej bym podchodził do swojej roboty, gdybym tak zarabiał. Nie chodzi już nawet o same pieniądze, tylko o upokorzenie, i że muszą z nas cisnąć bekę w oddziałach za granicą, że Polaczki tak mało zarabiają.

#pieniadze #zarobki #pracbaza #korposwiat #polska #ekonomia
  • 82
@DanteMorius: #!$%@? prawda. W UK, Niemczech czy Francji nie ma ludzi do pracy. Jakichs prostych klepakow excela itp (dodatkowo, zazwyczaj sa #!$%@? niz np Polacy czy Rumuni). Do tego powodzenia w customer serwisie na rynek PL obslugiwanym przez Janett z Birmingham, albo Marcusa z Frankfurtu. Jestesmy murzynami europy i tyle
Od razu inaczej bym podchodził do swojej roboty, gdybym tak zarabiał. Nie chodzi już nawet o same pieniądze, tylko o upokorzenie, i że muszą z nas cisnąć bekę w oddziałach za granicą, że Polaczki tak mało zarabiają.

@Ynfluencer: stary, do mojego kołchozu jak przyjeżdżają ludzie z zachodnich oddziałów to zachowują sie jak w tym memie 'przepraszam wy tu tak żyjecie?'

i jak gadamy o kasie i słyszą, że mało kto zarabia
muszą z nas cisnąć bekę w oddziałach za granicą, że Polaczki tak mało zarabiają.

@Ynfluencer: w tamtych oddziałach nawet przez moment o Tobie nie myslą.

Z resztą jak masz tak mizerne pojęcie o ekonomii, że nie rozumiesz dlaczego zarobki na tych samych stanowiskach w krajach rozwijających się sa niższe niż w krajach rozwiniętych to może i nie zasługujesz na wyższe.
@Ynfluencer: Na 99% ten ktoś na takim samym stanowisku nie robi dokładnie tego samego co ty. Jak się pozbędziesz tego złudzenia to będzie Ci łatwiej. Jak nie wierzysz to spróbuj zaaplikować na takie stanowisko i zobacz czy Cię wezmą.
@Ynfluencer:

To cecha dzisiejszego świata,

W krajach 1 świata coraz mniej opłaca się zatrudniać programistów po "normalnych stawkach", skoro taki Ukrainiec zrobi to samo za ułamek tej ceny - i ten Ukrainiec za ten ułamek będzie lokalnym oligarchą, podczas gdy w 1 świecie najwyżej byłoby go stać na wynajęcie loft studio

1. Chińczyk może narzekać że pracuje za stabilną miskę ryżu z której coś sobie odłoży po paru latach
2. ale
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Na 99% ten ktoś na takim samym stanowisku nie robi dokładnie tego samego co ty. Jak się pozbędziesz tego złudzenia to będzie Ci łatwiej. Jak nie wierzysz to spróbuj zaaplikować na takie stanowisko i zobacz czy Cię wezmą.

@Lala-Sassy: praca Johna z brytyjskiego oddziału firmy jest bardziej podobna do pracy Michała z Warszawy w tej samej firmie niż do pracy innej firmy z tej samej branży w Londynie. Te same standardy,
U mnie tak nie jest. W moim korpo to Polacy tyrają najciężej ze wszystkich oddziałów w Europie i do tego samego zadania co za granicą są 2-3 osoby to u nas robi to 1 osoba.

@Ynfluencer: no tak, ale to szczegóły operacyjne tylko. Oni mogą leserować za 3x taką pensje tylko dlatego, że Polandia zaiwania.
Gdyby nie outsourcing to by mieli niższe pensje. fundusz płąc globalnie to korpo ma jeden. Po
@NieRozumiemIronii: Nie zgodzę się. Wiem jakie procesy przenosi się do Shared Services, pracuje w tym od paru lat. Najpierw proces się przygotowuje do przeniesienia, maksymalnie minimalizuje się liczbę wyjątków i zmniejsza ich krytyczność. Dopiero wtedy przenosi się proces. Ale zawsze zostaje zespół wspierający „na zachodzie” właśnie dlatego ze to on odpowiada za wszystkie ważniejsze decyzje i eskalacje. Nie znam wszystkich firm, jasne, ale taki jest schemat.
@Ynfluencer: skąd masz ta
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Lala-Sassy: ja nie o SSC/BPO tylko o firmach, w których i Hindusa/Polaka można zdalnie "wypożyczyć" do zespołu jak ogarnia i normalnie z teamem pracuje. I ludzie często się przenoszą z kraju do kraju, w tym Amerykanie i inne nacje do Polski na rok/dwa, taki Erazmus+++ :-).
@Ynfluencer: Nie wiem co w tym złego, że ktoś ma bekę z polaków, ale ja w sumie nie o tym. Musisz się z tym pogodzić i nie tracić czasu na próby bycia rzecznikiem tego narodu, bo konkretna większość rodaków brak godności i brak ambicji ma we krwi - nie zmienisz tego, a nawet jeśli by się udało to nie zostanie to docenione społecznie (może dlatego polscy politycy kradną). Około 80% polaków