Uuu. Rynek wycienia już więcej niż 4 podwyżki stóp w tym roku przez FED. Cały czas nie dowierzam :) jak można było się zapakować w kredyty przy Wioborze 0.23%? Przecież margines na spadki to był 0.23% :) a margines na wzrosty nieskończony.
Jeżeli chodzi o małżeństwo przed 30 to dla nich teraz będzie najlepiej jak te stopy będą możliwe najwyższe, wtedy kupią sobie relatywnie dużo tańsze mieszkanie na kredyt, który ma szansę stanieć, a nie odwrotnie jak ty zrobiłeś :)
@pastibox: Robisz kardynalny błąd zakładając, że młode małżeństwa będą czekać 1-2 lata na obniżenie cen nieruchomości, gnieżdżąc się u rodziców / na wynajmie (strata).
Robisz kardynalny błąd zakładając, że młode małżeństwa będą czekać 1-2 lata na obniżenie cen nieruchomości, gnieżdżąc się u rodziców / na wynajmie (strata).
@kaaban: ja prdl widziałes ty cześć odsetkową raty? czysty zysk prawda :P
jak można było się zapakować w kredyty przy Wioborze 0.23?
@pastibox: Odpowiadam: 1. Wynajem - koszt miesięczny 2000-2500zł 2. Odłożone pieniądze, które tracą na inflancji każdego miesiąca. 3. Brak możliwości kupna szybciej bo wtedy nie było
Nie ogarniasz chyba ekonomii. Za rok np. wibor będzie 6% do tego marża banku np. 2%. Czyli kredyt masz na 8% w skali roku. Tylko, że on będzie się dewaluował w tempie np. 12% bo tyle będzie wynosiła inflacja.
Realne oprocentowanie kredytu wynosi różnicę pomiędzy RSO
@pastibox z perspektywy czasu to tak sobie możesz gadać, że wiedział. Tak jak wzrost akcji firmy X, albo spadek bitkojna. Każdy wiedział, ale po fakcie. Albo gadał od 3 lat że tak będzie i w końcu trafił, przypadkiem.
PS. Weź sobie nie żartuj. 50% Niemców może sobie wynająć mieszkanie, a biedy Polaczek musi wejść w kredo po same j---a na klite wątpliwej jakości, bo musi gdzieś mieszkać i nie ma innych możliwość.
@pastibox: potrafisz wskazać różnice między warunkami najmu w Niemczech i w Polsce? bo jest wiele powodów, dla których w Niemczech system własności nie działa i nie jest to niezwyciężona chęć życia bez kredytu (na zachodzie z
Tak na pewno wezmą XD oprócz tego że zdolność nie pozwoli im na wzięcie takiego kredytu to wszystko git XD
@kaaban: Tak wezmą i biorą. Przykładów mam aż nadto w swoim otoczeniu. To nie flipperzy, którzy kalkulują zysk.
Wyjdź ze swojej bańki.
@Mmmkurla: No to fajne, ale zdolność kredytowa cały czas spada. Już na grupach kredytowych jest kwik że ktoś miał w październiku zdolność na 600k a taraz
@kaaban: No ale co w związku z tym? Tak jak napisałem wcześniej- nikt nie będzie czekał bo może. Ci co mają możliwość to wezmą kredyt teraz. Ci co nie mają możliwości to nie wezmą.
@pastibox: jeżeli ktoś bierze kredyt na dom na 30 lat ŻEBY W NIM MIESZKAĆ, to przez ten czas wibor zmieni się jeszcze 1500 razy i możliwe, że jeszcze raz 3 krotnie spadnie do 0 a potem wystrzeli na 10%, nie przewidzisz przyszłości. Marże banków są takie same, więc wytłumacz mi jaką to robi różnice, oprócz tego, że w krótkim terminie będziesz mieć wyższą ratę co jest nie do uniknięcia tak
@kaaban: Zaraz, zaraz. Skoro jesteś reprezentantem ludzi z olejem w głowie, to powiedz mi jak będzie wyglądał rynek kredytowy za 5 lat. Od razu uprzedzając - nie wierzę. Wiesz dlaczego ? Bo gdyby ktokolwiek na świecie mógł takie rzeczy przewidzieć, to najzwyczajniej byłby najbogatszą osobą na ziemi.
Cały czas nie dowierzam :) jak można było się zapakować w kredyty przy Wioborze 0.23%? Przecież margines na spadki to był 0.23% :) a margines na wzrosty nieskończony.
#nieruchomosci #kredythipoteczny #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie
Weź ty sobie nie żartuj Ujemnych stóp ci się zachciało :)
@pastibox: Robisz kardynalny błąd zakładając, że młode małżeństwa będą czekać 1-2 lata na obniżenie cen nieruchomości, gnieżdżąc się u rodziców / na wynajmie (strata).
Oni nie mają często wyboru i po prostu
@kaaban: ja prdl widziałes ty cześć odsetkową raty? czysty zysk prawda :P
@pastibox: Odpowiadam:
1. Wynajem - koszt miesięczny 2000-2500zł
2. Odłożone pieniądze, które tracą na inflancji każdego miesiąca.
3. Brak możliwości kupna szybciej bo wtedy nie było
@pastibox:
Nie ogarniasz chyba ekonomii. Za rok np. wibor będzie 6% do tego marża banku np. 2%. Czyli kredyt masz na 8% w skali roku. Tylko, że on będzie się dewaluował w tempie np. 12% bo tyle będzie wynosiła inflacja.
Realne oprocentowanie kredytu wynosi różnicę pomiędzy RSO
@kaaban: Tak wezmą i biorą. Przykładów mam aż nadto w swoim otoczeniu. To nie flipperzy, którzy kalkulują zysk.
Wyjdź ze swojej bańki.
@pastibox: on też pisał, żeby nie kupować bo w 2020 ceny spadną o miliard procent, więc może to jednak słaby przykład ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@pastibox: potrafisz wskazać różnice między warunkami najmu w Niemczech i w Polsce? bo jest wiele powodów, dla których w Niemczech system własności nie działa i nie jest to niezwyciężona chęć życia bez kredytu (na zachodzie z
Wyjdź ze swojej bańki.
@Mmmkurla: No to fajne, ale zdolność kredytowa cały czas spada. Już na grupach kredytowych jest kwik że ktoś miał w październiku zdolność na 600k a taraz
Ponownie piszę: to nie jest kwestia kalkulacji.
Aktualnie - rynek wtórny 10994zł/m, rynek pierwotny: 9382zł/m
Pół roku temu - rynek wtórny 9736zł/m, rynek pierwotny: 8369zł/m
A więc kolejno 13% i 12% wzrostu w skali
@pastibox: Normalnie, pytanie czemu ten idiota glapinski nie podnosil stóp jak inflacja zaczela rosnac 4 lata temu? Przeciez jest PROFESOREM
Aktualnie - rynek wtórny 10994zł/m, rynek pierwotny: 9382zł/m
Pół roku temu - rynek wtórny 9736zł/m, rynek pierwotny: 8369zł/m
A więc kolejno 13-612474056 12 zrostu w skali