Wpis z mikrobloga

#blender #komputery #xkom #grafika3d
Muszę złożyć sobie komputer do grzebania w Blenderze ( proste, lekkie wizualizacje )
Niestety mój budżet jest bardzo skromny ( 3k ).
Z racji czego nie mogę sobie pozwolić na #kartygraficzne więc koncepcja jest taka żeby kupić jakiś mocniejszy procek i na nim pracować a później dokupić GPU.
No ale mam dylemat, nie zależy mi na czasie renderowania tylko na w miarę płynnym i szybkim denoising we viewporcie ( renderuje bardzo rzadko, głównie na sam koniec ).
I tu pada kluczowe pytanie.. co będzie lepsze Ryzen 5700g czy I7 10700k ?
Większość powie, że produkt AMD (nowszy, lepsza integra, TDP) ale ja nie mam takiej pewności bo denoising działający na CPU w Blenderze został zaprojektowany przez Intela więc może to ich procki lepiej sobie z tym radzą?

Nigdzie nie mogę znaleźć takich porównań, może ktoś z was na coś takiego natrafił?

Ps: procek musi być z Integrą bo chcę sprzedać swój stary komputer z gtx660.
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@VGT: Karta renderuje jeden kafelek, a procesor od razu 24 (w nowym Blenderze renderuje się cała scena). Jak miałem GTX970 przy bardzo skomplikowanych scenach szybciej szło na procesorze.
  • Odpowiedz
@funeralmoon: mam 20 rdzeni. Przy renderingu na CPU wykorzystanie było na 100%. Mimo, że jest jeden kafelek, Blender 3.0 najwyraźniej ogarnia CPU multithreading w ramach tego kafelka. Wcześniej miałem też miałem 970 i ta faktycznie już chyba z tym obecnym CPU szła jak równy z równym, albo nawet przegrywała. Nie pamiętam, czy robiłem porównanie, bo upgrade zarówno CPU jak i GPU był w podobnym czasie. Ale 970 to już staruszek
  • Odpowiedz