Wpis z mikrobloga

Polecam tę książkę. Zajebista jest () Napisana w formie wywiadu rzeki z terapeutką. Dużo fajnych, ciekawych zagadnień jest poruszonych. Między innymi zaczyna się od parentyfikacji, czyli coś co jest bardziej powszechne od kremu Nivea w Polsce. #psychologia #rodzina #toksycznamatka #toksycznirodzice #psychiatria #ksiazki #czytajzwykopem #rozwojosobisty #rozwojosobistyznormikami (?xD) #przegryw #terapia #depresja :3
O.....t - Polecam tę książkę. Zajebista jest (。◕‿‿◕。) Napisana w formie wywiadu rzeki...

źródło: comment_16406243885MsoNXAniymCOhURvsFVFD.jpg

Pobierz
  • 91
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Opportunist: Czytałem 'Psychomanipulacje...' Witkowskiego i bardzo dobre, chociaż nic odkrywczego - jeśli ktoś wcześniej coś podobnego czytał, np. Aronsona. Mam za to kumpla psychologa, który go z jakiegoś powodu strasznie nie lubi. Niestety, nie pamiętam z jakiego xd
  • Odpowiedz
@neib1: Witkowskiego nie lubi czy Aronsona? Witkowski mocno krytykuje psychoterapię i cały ten światek, byłam bardzo ciekawa co ma do powiedzenia. Lubię poznawać zdania dwóch przeciwnych stron ^^ a że nic odkrywczego to zgadzam się, wszędzie da się wyciągnąć paru złych ludzi lub nawet tysiące złych ludzi i podważać np gastronomię bo jest 1000 knajp, w których jedzenie ludziom szkodzi bo jest z tanich produktów i w wysokich cenach co
  • Odpowiedz
  • 3
@Opportunist Witkowskiego. Nie namówię go niestety do wypowiedzi, bo mimo, że miał tu konto nawet, to obiecał sobie nie pisać już nic. A już w tym wpisie by to szlag trafił, jakby zobaczył to zoo u góry xd
  • Odpowiedz
@UgandaWarrior: Nie opieram swojego poczucia własnej wartości na tym czy ktoś chce mnie r----ć czy nie, bo to opieranie całego obrazu siebie na rzeczach z zewnątrz a poczucie własnej wartości buduje się w środku tylko wtedy jest trwałe i solidne. Może właśnie sam jesteś odklejony od rzeczywistości a przede wszystkim jesteś odklejony od samego siebie.
  • Odpowiedz
@Opportunist: piękne jest to twoje gadanie które nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Jak możesz mieć poczucie własnej wartości jeśli wszystkie czynniki z zewnątrz wskazują, że tej wartosci nie masz? Ktoś kto pracuje w brudnej śmierdzącej fabryce i czuje sie przez to jak śmieć poczuje się tylko lepiej jak awansuje do czystego biura
  • Odpowiedz
@UgandaWarrior: Skoro pracujesz w brudnej fabryce i nie jesteś z tego powodu zadowolony to najwyraźniej masz siebie głęboko w dupie i jak nad tym nie popracujesz to nawet jak będziesz w tym czystym biurze to i tak będziesz srał na nie bo sam siebie masz za g---o. Ot, cała święta prawda życiowa. Nadal myślisz, że jak tylko dostaniesz coś z zewnątrz to staniesz się lepszy. Jesteś niewolnikiem świata. Zmień myślenie.
  • Odpowiedz
i nie przez to, że nie zaruchali bo są kurna większe problemy w życiu

@Opportunist: są oczywiście i ja też takie mam. Ale kobiety problemów nie mają, za wyjątkiem np. patologii w rodzinie, wtedy no to trzeba na terapie iść. Ale kobieta np. nie zazna co to jest samotność, bo KAŻDA kobieta ma jakiś znajomych, chodzi na domówki/imprezy i miała jakiś partnerów
  • Odpowiedz
@Opportunist: wystarczy przestać porównywać się do świata ludzi którzy mieli szczęśliwe dzieciństwo, pozwolić sobie na popełnianie błędów i nie bycie idealnym, cieszyć się z swojego małego świata który się sobie zbudowało, nie mieć nałogów ;) nie dziękujcie zastreszczenie ;)
  • Odpowiedz