Wpis z mikrobloga

W sumie to mi się przypomniało, że już po drugiej podwyżce stóp do znajomej przyszedł janusz właściciel i powiedział:

- Hehe no wie pani, czynsz musi iść w górę.

Znajoma 2 dni później dzwoni do janusza:

- Hehe wie pan, wyprowadzam się od grudnia.

Mieszkanie w efekcie stoi puste, z wyższą ofertą na gumtree, której nikt nie chce. XD

#nieruchomosci #mieszkanie #wynajem #takbedzie
  • 68
  • Odpowiedz
Pamiętam jak z rok temu 3/4 wykopu grzmiało że się niczego nie boi podwyżek/pisu bo wszystko przerzucą na odbiorcę końcowego ( setki plusów )

@Kroledyp: Przecież połowa z tych wykopków pracuje na etacie, a druga nigdzie. Oni tylko w swoich fantazjach są przedsiębiorcami, którzy podniosą ceny i będą zarabiali zawsze tyle, ile zechcą xD
  • Odpowiedz
Pod warunkiem że może się obejść.

@K-S-: czyli końcowo zostaną tylko firmy produkujące ocet i papier toaletowy. Bez tego nie można się obejść, a za komuny ocet zawsze był.
  • Odpowiedz
via otwarty_wykop_mobilny_v2
  • 2
Każdy mój komentarz że odbiorca końcowy w końcu tego nie udźwignie i zrezygnuje z towaru/usługi spotykał się ze śmiechem ( wtedy miałem rekord minusów )

@Kroledyp: Zbieg okoliczności. Dziś byłem u mechanika i mówił dokładnie to samo. Przygotowuje się na to, że po podwyżkach on też podniesie ceny i w końcu klienci mu odpłyną, bo zamiast zrobić jakąś pierdołę w samochodzie będą woleli coś, co można włożyć do gara albo
  • Odpowiedz
@Kroledyp: Co do tej tezy: ciekawe jak wygląda obecnie RdR podwyżka cen wynajmu, a total wynajmujących. Strzelam że ludzie podnieśli ceny, a cała reszta to zaakceptowała, bo z tego co piszesz wynika, jedno z dwóch:
a) ceny stoją od roku w miejscu, bo lokatorzy się zbuntowali i nikt nie podniósł czynszu
b) część postanowiła być bezdomnymi
  • Odpowiedz
@marcaj
Z tym wynajmem to nie jest tak cudownie,ze ciagle rosnie- wrecz przeciwnie ceny dla konsumentow spadaja- bo jest malo chetnych
Dwa,trzy lata temu w dobrej lokalizacji robiles kastingi,teraz albo wynajmniesz obcokrajowcom albo komus kto da duzo te kilka stow mniej
Taki rynek
  • Odpowiedz
@vegetassj1: a skąd te informacje? Bo GUS i raport expandera mówi coś zupełnie przeciwnego. W 10 największych miastach w Polsce ceny wynajmu mieszkań w niemal każdym segmencie rosną.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kt13: nie przyjmujesz podwyżki. Powolujesz się na odpowiedni art ustawy. Mieszkasz sobie dalej. Jak się nie podoba, to możesz w ogóle przestać płacić czynsz i mieszkasz sobie dalej + tak to w PL wygląda.

Do sądu to se może iść wynajmujący. Ale o eksmisji i tak może zapomnieć ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@FLAC: nie no, ja np octu całkowicie nie używam, a bez papieru też bym sobie poradził ;)

@Kroledyp: Ekonomia ekonomią, dużo zależy od tego jak na to wszystko zareaguje społeczeństwo i rząd, a tego nie da się przewidzieć tu można jedynie spekulować.
  • Odpowiedz
Powolujesz się na odpowiedni art ustawy. Mieszkasz sobie dalej. Jak się nie podoba, to możesz w ogóle przestać płacić czynsz i mieszkasz sobie dalej + tak to w PL wygląda.

@staryhaliny: to dostaniesz zwykłe wypowiedzenie umowy. Jak pracujesz to łatwo jest zawnioskowac o eksmisje i jeszcze jest z czego ściągać
  • Odpowiedz
Pamiętam jak z rok temu 3/4 wykopu grzmiało że się niczego nie boi podwyżek/pisu bo wszystko przerzucą na odbiorcę końcowego ( setki plusów ) Każdy mój komentarz że odbiorca końcowy w końcu tego nie udźwignie i zrezygnuje z towaru/usługi spotykał się ze śmiechem ( wtedy miałem rekord minusów )

@Kroledyp: I ludzie, którzy teraz wynajmują mieszkania zbudują sobie szałas w lesie a może zamieszkają w kolibie? W naszym klimacie mieszkać
  • Odpowiedz