Wpis z mikrobloga

A później i tak co chwilę się muszę logować, bo jak robię cos w księgowości czy w banku A to banki B i C mnie wylogowują. 4 czy 5 min to jest bardzo mało.

@oslet: lubisz sobie utrudniać życie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zrób tak.
1. Logujesz się do banku A, robisz serię przelewów. Logout.
2. Logujesz się do
  • Odpowiedz
via Android
  • 8
@xqwzyts tak user to debil, ale ponawiam pytanie o realny scenariusz, przed czym to wylogowanie chroni. A jeśli taki scenariusz istnieje to jak bardzo był powszechny w praktyce przed wprowadzeniem wylogowania? I czemu 5 a nie 3 lub 10 min? Samo stwierdzenie, że user to debil to jeszcze nie powód do wprowadzenia jakiejś funkcji. Gdyby tak podchodzić, to trzeba wprowadzić funkcje likwidującą bankowanie online. @Fenrirr

@Tomba no dobrze, przy
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@Kutacz_2000: brzmisz jak programista, co wyzywa ludzi od biedaków, którzy nie chcą wydawać hajsu na nowe CPU i ram, żeby kalkulator przez Ciebie napisany w końcu mógł działać płynnie
  • Odpowiedz
@Ranger raczej brzmię jak człowiek który stoi po drugiej stronie niż wykopek i chce pokazać że wszystko ma swoje powody. Nie bez powodu każdy bank stosuje takie zabezpieczenia. To trochę sytuacja jak z korwinistami- ZNIESMY WSZYSTKIE PODATKI TO BEDZIE KAZDY MIAL KASY TYLE ZEBY BYLO DOBRZE. No nie, nie będzie. Dbanie o bezpieczeństwo to niestety pewien kompromis, trzeba zrezygnować z części wygód na rzecz bezpieczenstwa- więcej osób na tym zyska niż
  • Odpowiedz
  • 2
@oslet: w teorii miało to chronić przed kradzieżą sesji przez program zainstalowany na kompie, lecz nie jestem specem od bezpieczeństwa aby to realnie testować ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
  • 1
@oslet: U mnie w banku jest opcja dodania kont z innych banków, zobacz sobie, może wtedy będziesz musiał się logować tylko raz
  • Odpowiedz
via Android
  • 3
@Moskwianin @Wittus nie mam PKO ani Pekao żeby sprawdzić, ale jeśli faktycznie mają 10 lub 15 min to wychodzi na to, że 5 min jednak nie wynika z dyrektyw PSD. To jak to jest w końcu? @raven4444 @dodane

@Kutacz_2000 korzyści nie pokazałeś za wiele, poza tekstami o Januszexach rodem z gimbazy niewiele w sumie pokazałeś.

@Campell programom przechwytującym sesje to chyba i sekunda wystarczy.

@porkchop
  • Odpowiedz
  • 1
@oslet niekoniecznie PSD, robię audyty bezpieczeństwa apek webowychdla pewnego banku zza oceanu i w US też mają standard 15 minut.
  • Odpowiedz