Wpis z mikrobloga

@qentet: Ot, jako ciekawostka, ale nie ma w tym zupełnie nadzwyczajnego. Ja sam do pszczół rozbierałem się do pasa i podkurzacz zapalam bardziej na "w razie czego". To kwestia łagodnych pszczół, pogody, pożytku, własnych umiejętności. Na początku wpuszczam jeden kłąb dymu, potem raczej nie ma potrzeby - chyba, że zapobiegawczo, żeby nie przygnieść pszczół podczas dosuwania ramek. Tu dziadek dymi, aż miło. Bardziej ciekawe jest dla mnie to, że jego
  • Odpowiedz
@straga: muszę sprostować kilka Pana wypowiedzi
"Bardziej ciekawe jest dla mnie to, że jego ule są dostępne z boku, a nie od góry, bo na takich nie pracowałem." to są ule typu Słowian na patencie z1875 roku
". Ja sam do pszczół rozbierałem się do pasa i podkurzacz zapalam bardziej na "w razie czego" - podkurzacz zawsze powinien być w miejscu pracy , nawet przy łagodnych pszczołach ich nastrój może
  • Odpowiedz
@qentet: od końca.
Dziadek dymi, więc naprawdę nie wiem, czym tu być zaskoczonym, że sobie spokojnie pracuje. Dla mnie jest to normalne.
Filmików nie wstawiam z kilku powodów. Po pierwsze nie kręcę ich podczas pracy, bo nie mam po co. Po drugie nie wstawiam ich, bo nie widzę celu.
Podkurzacz - jak napisałem - zapalam sobie jako ubezpieczenie, ułatwienie pracy sobie i pszczołom. Owszem, powinien zawsze być pod ręką, wyjątkowo
  • Odpowiedz
@straga:" Filmików nie wstawiam z kilku powodów. Po pierwsze nie kręcę ich podczas pracy, bo nie mam po co. Po drugie nie wstawiam ich, bo nie widzę celu." jest pan zapewne doświadczonym pszczelarzem , cel wstawiania filmów jest na przykład taki że mimo to że jest pan doświadczony to nie widział pan tego typu uli , czyli z filmu i rozmowy czegoś pan się dowiedział ? , gdy by nie
  • Odpowiedz
Filmików nie wstawiam z kilku powodów. Po pierwsze nie kręcę ich podczas pracy, bo nie mam po co. Po drugie nie wstawiam ich, bo nie widzę celu." jest pan zapewne doświadczonym pszczelarzem , cel wstawiania filmów jest na przykład taki że mimo to że jest pan doświadczony to nie widział pan tego typu uli , czyli z filmu i rozmowy czegoś pan się dowiedział ? , gdy by nie ten film to
  • Odpowiedz