Wpis z mikrobloga

Jakiego oprogramowania używa się do prowadzenia symulacji przy projektowaniu np. pojazdów F1? Mam na myśli symulację aerodynamiki i sił działających na poszczególne elementy pojazdu oraz temperatur. Od aerodynamiki znalazłem jedynie Solidworks Flow Simulations, ale może jest jakieś inne narzędzie/narzędzia? Projektuję pewien element i chciałbym zweryfikować jak poradzi sobie przy różnych wiatrach, oporach, a materiały - temperaturach.

#inzynieria #oprogramowanie #cad #fizyka
slynny_programista - Jakiego oprogramowania używa się do prowadzenia symulacji przy p...

źródło: comment_1637613846a0kxC00QwpKk4CsZVSo8LO.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@slynny_programista: sw flow to tak naprawdę uproszczona nakładka od ansysa, ale do takich prostych rzeczy da radę

Inna sprawa, że trudno uzyskać nawet tak podstawowym narzędziem odpowiedni wynik, to, że coś tam wypluje po symulacji nie oznacza jeszcze sukcesu ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz
@Iskaryota: tak, masz rację, nie spodziewam się perfekcji jakby to sztab inżynierów nad tym pracował, ale chciałbym się wspomóc takim oprogramowaniem i być może hobbystycznie mnie to też zainteresuje. Przy okazji wyczytałem, że 80% teamów Formuły 1 korzysta z CAD-a CATIA, nie znałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@slynny_programista: CATIA to madka wszystkich cadów. To program w którym w zasadzie zrobisz wszystko, ma trylion dodatków które rozbudowują program o szereg rozmaitych funkcji. Jest trudny w obsłudze, bo wywodzi się konceptem jeszcze z lat 80, no i licencje nie należą do najtańszych, więc u nas w Polsce korzystają z niej głównie duże zagraniczne korpa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz