Wpis z mikrobloga

#astma
Właśnie rozpoczęłam trzecie opakowanie DuoResp 320+9. Zawsze po wziewie trzęsą mi się ręce, serce przyspiesza, robię się czerwona na twarzy i jest mi gorąco. Trochę się już nauczyłam to ignorować, ale dziś trakcie przygotowywania śniadania upuściłam opakowanie z kawą, a później z ogórkami kiszonymi. Zapach ogórków w całym domu kazał mi się zastanawiać: czy to normalne?
Pulmonologa mam w połowie grudnia.
factoryoffaith_ - #astma 
Właśnie rozpoczęłam trzecie opakowanie DuoResp 320+9. Zaws...

źródło: comment_1637578402drAmb3RopSihsyBGRltTjn.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@blisko_kebab: dostałam nowe leki (Seretide 250+50; Singulair 10), bo była trzęsawka, a wyniki spiro poprawiły się tylko trochę (z fev1 60 na 70 np). Nowy set biorę od ~7 dni, ale mam ogromne pogorszenie (plwocina z krwią, ból klatki, duszność). Poczekam jeszcze tydzień, może się rozkręci, ale tęsknię za trzęsawką przy tym pogorszeniu ;__;
Możliwe, że to tylko przejściowe, czy nie reaguję na nowy set?
  • Odpowiedz
@factoryoffaith_ plwocina z krwią to duża czerwona flaga, ja bym już szukał nru tel do lekarza. Takie objawy to chyba nie po leku na astmę...
(Który zresztą biorę już kilka lat bez ani jednego problemu)

Masz pulsoksymetr? Jaka saturacja krwi?

*Nie jestem lekarzem a jedynie współchorym, nie znam twojej historii choroby i okoliczności. sorry
  • Odpowiedz
@blisko_kebab: jasne, mam świadomość, że to nie porada lekarska. Lubię zadawać pytania i sama doszukiwać, ale konsultuję wszystko w swoim czasie z lekarzami. Lekarz nic nie zrobi. Miałam TK i spiro w połowie grudnia. Jak się nie poprawi przez tydzień, to postaram się wywalczyć poprzedni lek (leczę się w PL, mieszkam gdzieś indziej).

Inna sprawa, że miałam problem z toksynami w mieszkaniu przez remont na zewnątrz (zapach kleju, PM 2,5 w
  • Odpowiedz
@factoryoffaith_ kurde ja mam zwykła astmę uczuleniową i wysiłkową i żadnych innych komplikacji. Brałem fluticonasol codziennie przez ost 5 lat i po prostu działał, żadnych dzikich akcji. Czasem zmieniałem z lekarzem na kilka mies żeby przebić rutynę, ale żadne leki nie robiły u mnie problemu. Nawet głupich pleśniawek

Chyba mam szczęście
Spiro pokazuje 80% normy chyba że kilka miesięcy dobrze potrenuję sport to potrafi dobic do 95%

Dużo zdrówka życzę na
  • Odpowiedz
@factoryoffaith_ przed rozpoczęciem leczenia FEV było 60%

Z astmą jest ten problem, że póki człowiek młody to nie czuje problemu bo ma duży zapas płuc. Gorzej jeśli nie będzie się dbać o leki i ćwiczenia, wtedy w wieku lat 70 wejście po schodach na piętro bez mroczków z niedotlenienia to może być sukces...
  • Odpowiedz