Wpis z mikrobloga

Mircy z pod tagów #jdg #programista15k #leasing pytanko:

Znudziło mi się już jeżdżenie 10-letnią marką premium ()no i chciałbym sobie trochę kosztów pogenerować do działalności. Myślałem nad leasingiem auta bez wykupu, z niskim wkładem własnym, pewnie na 36msc. Wpadła mi w oko Skoda Kodiaq, bo akurat potrzebuje większego auta.

Skorzystałem z kalkulatora Skody: https://www.skoda-auto.pl/oferta/leasing (Leasing niskich rat) i +/- wyszła mi miesięczna rata w zależności od wersji 900-1200zł.

Właściwe pytania:
- Czy ktoś tutaj ma doświadczenia z tym leasingiem? Ile ostatecznie +/- mogłaby wynieść taka rata jeśli uwzględnimy inne opłaty dodatkowe? Ubezpieczenia itp?
- Czy trudno jest w praktyce odsprzedać cesje na takie auto? (w razie s--------i gdyby polska pod rządami **** zaczęła przypominać Białoruś)

Pozdro i z fartem! ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
reconn - Mircy z pod tagów #jdg #programista15k #leasing pytanko: 

Znudziło mi się...

źródło: comment_1634627329PNxQIIFdRWcYnaYoBMRBii.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 22
@reconn: pytasz czy ciężko odsprzedać cesję... odpowiedz sobie na pytanie dlaczego Ty w tym momencie nie chcesz odkupić cesji :D
  • Odpowiedz
odsprzedać cesje

@reconn: bez odstępnego nie powinno być trudno, ale większość ludzi myśli, że ktoś im odda włożone pieniądze w ratę przy cesji i dlatego potem te ogłoszenia stoją po pół roku-rok ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@reconn: Podejdź do salonu i poproś o kalkulacje. Zazwyczaj mają one mało wspólnego z rzeczywistością. W dodatku zapytaj o stok i czy w ogóle mają taką Skodę na sprzedaż ( )
  • Odpowiedz
@OptiFinance: Fakt, też się nad tym zastanawiałem, ciekawe jaki byłby czas oczekiwania gdyby nie mieli, jak coś 2-3 msc mógłbym się wstrzymać, zamówię sobie rozmowę, dzięki!
  • Odpowiedz
@reconn: Skoda do końca roku nie produkuje aut - zamknęli fabrykę. Więc czas oczekiwania na nowe auto to nie 2-3 miesiące, tylko pewnie 6-8.
  • Odpowiedz
@reconn wg mnie zostaniesz z autem albo będziesz musiał dać zero odstępnego. Policz sobie ile Cię wyjdzie rocznie, bo praktycznie wkład + utratę własności w całości spłacisz, a 3 letnie auto jeszcze się nie opłaca oddawać. Lepiej chyba coś na 24 mce przynajmniej nowe auto co 2 lata.
  • Odpowiedz
@reconn: to o czym mówisz tak na prawdę jest najmem długoterminowym. Od leasingu różni się głównie tym, że domyślnie nie wykupujesz samochodu po zakończonej umowie jak i masz odgórnie narzucony limit kilometrów, którego przekroczenie boli.

Co do raty która ci wyszła z kalkulatora to pewnie było tam kilka **, bo raczej takie auto nie kosztuje tyle bez wkładu. Niemniej warto spojrzeć na parę elementów (dotyczy każdej oferty), tj. ubezpieczenie samochodu
-
  • Odpowiedz
@reconn: miałem Kodiaqa na 36 msc w podobnym "leasingu" (wynajmie długoterminowym), ale nie od Skody. Rata na poziomie 1% wartości pojazdu. Wkład własny 15%. W moim przypadku był jeszcze koszt serwisu (200zł/msc). W Skodzie może uda się bez tego biorąc jakiś pakiet serwisowy. Ubezpieczenie wychodziło średnio jakieś 4,5k/rok.

To było moje drugie auto w takiej formie finansowania i raczej ostatnie. Moim zdaniem jest to kompletnie nieopłacalne. Jest dokładnie tak jak
  • Odpowiedz
@reconn: z takich nowinek to chciałem się pochwalić, że ostatnio jechałem elektryczną skodą 4x4. Paaaaanie jakiego to ma kopa w trybie sport, micha sama się cieszy :D jak byś się zastanawiał to polecam
  • Odpowiedz