Wpis z mikrobloga

@Pepcioza:

no ok, ale idąc twoim tokiem rozumowania, to sensowniejsze będzie nie porównywanie ceny końcowej, tylko porównanie np. jaki % tej ceny to są podatki wszelkiego rodzaju.

No brawo to by był bardzo dobry wskaźnik oceny czy benzyna jest droga, a nie jakieś liczby litrów które można kupić za godzinę pracy. Które nic nie mówią o cenie benzyny samej w sobie.

ma na celu wyłącznie pokazanie żelaznemu elektoratowi jak to jest zajebiście
  • Odpowiedz
Dochodzi tu koszt sprzedaży, transportu etc. ale to nadal realniejsze

@Deykun: no nie wiem. Jak policzysz ile ludzi pracuje przy paliwie na drodze od rafinerii do baku twojego silnika to możesz się mocno zdziwić.
1. Jakiś operator mieszający paliwo z dodatkami/nadzorujący ten proces
2. Laborant badający jakość paliwa
3 i 4.
  • Odpowiedz
@RedRon mieszkam w NL, gdzie w infografice Holandia znalazła się na samym dole. Moja pensja netto na poziomie 2.2k co nie jest kokosami ale pracownik sezonowy o takiej może pomarzyć. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jaka jest prawdziwa średnia pensja w NL ale nawet holendrzy mówią że 2 z przodu to jest ok więc 2.2 może być trochę poniżej średniej. Ceny benzyny (nie przy autostradach) na dzień dzisiejszy to 1.85 Matematykę
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Reezu: w Danii chyba nie ma ustalonej płacy minimalnej

@Shatter: Jest ustalona dla kierowców. Jak patrzę teraz, nie ma odgórnie ustalonej, ale w większości minimum to właśnie te 110 koron na godzinę
  • Odpowiedz
Imho jeśli surowiec jest ten sam i wydobywany w jednym miejscu to w sumie nie jest debilne i ma nawet więcej sensu

@Deykun: nie jest debilne samo w sobie, ale dla konkretnego klienta nie jest za bardzo przydatne. Jego interesuje głównie lokalny rynek i to, co się na nim dzieje. Ceny paliw na innych rynkach mogą być ciekawostką zaledwie, no chyba, że ktoś wybiera się w podróż po Europie.
  • Odpowiedz