Wpis z mikrobloga

Architektura Gdańska bardziej przypomina architekturę holenderską, a nie brytyjską jak sugerujesz. W Gdańsku mieszkało wielu kupców holenderskich i gdyby nie to że kamienice są odbudowane po wojnie przez komuchów czyli na o-------l, to dziś centrum wyglądałoby bardziej jak Amsterdam a nie Łomża xD
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: mieszkałem zarówno we Wroclawiu jak i w Poznaniu i w pełni się zgadzam - główne uliczki turystyczne prowadzą do nikąd, pełno zaniedbanych miejsc itd.

Jest nowocześniejsze to prawda. I to znacznie nowocześniejsze.
Ale mi mimo rozwalonych dróg i torowisk przyjemniej mieszka się we. Wrocławiu. Jakbym chciał nowoczesne miasto to przeprowadziłbym się do Warszawy.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@funeralmoon: nie wiem jak teraz, ale kiedyś było to rondo im. Mikołaja Kopernika, a wszyscy i tak nazywali to kaponierą, włącznie z nazewnictwem przystanków. Ja nie znając ani historii, ani faktów zastanawiałem się co w tej poznańskiej gwarze się p------o, żeby Kopernika nazywać kaponierą xd
  • Odpowiedz
Piast regionalny, to jest tylko z nazwy, jak już zostało wspomniane. @Little_Juice: wymienił kilka regionalnych, od siebie dodam jeszcze browar Stu Mostów, jak Ci się uda gdzieś u siebie dostać butelkę, to polecam.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: jestem z Poznania i uderzyło mnie jak skomentowałeś Półwiejską bo... to prawda xD jak się tam na co dzień chodzi to nie zwracam uwagi, bo głównie przechodzę i ewentualnie coś sobie kupię w Zahirze, pączka czy Covriga. Ale te lombardy/GSMy to faktycznie patola ostra, żeby w wyeksponowanym centrum miasta były takie lokale. No ale fajnie, że podobał Ci się Poznań, jeszcze mogłeś na Maltę podbić to byś był w
  • Odpowiedz
Szok, bo w Gdańsku nie mają Rynku.

No q--a szok. W Gdańsku handel i życie społeczne odbywał się w kilku miejscach. Jako ciekawostka dodam, że ulice w Głównym Mieście skierowane są prostopadle do Motławy, co pokazuje jak ważny wpływ miała ta rzeka w dawnym Gdańsku.

Idąc 300m w którąkolwiek stronę ze Starówki

Zapewniam Cię, to o czym myślisz to nie starówka, ani Stare Miasto - tylko Główne Miasto.

Musisz
  • Odpowiedz