Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@lajsta77: wrzucam na P i samochód automatycznie zaciąga ręczny. Jak miałem manual to zawsze zaciągałem ręczny przy parkowaniu.
  • Odpowiedz
@wolfkiel: w jakim celu przerzucac na N i puszczac hamulec a nastepnie znow go wciskac? Zeby "zeszlo naprezenie" na skrzyni i auto oparlo sie na hamulcu? Niestety szanowny tata sie myli, w automacie pedal hamulca dziala jak sprzeglo. W automacie nie trzeba nic kombinowac, zatrzymujesz sie przerzucasz na P, jesli chcesz to zaciagasz reczny (ja osobiscie robie to zawsze) i gasisz silnik.
Skad sie w ogole biora jakies takie dziwne
  • Odpowiedz
@lajsta77 dojeżdżam na miejsce, noga na hamulcu, zaciągam ręczny, przerzucam na P, puszczam nogę.

Zdrowiej dla skrzyni. Co do tych co mówią, że nie trzeba to pewnie mówią też, że nie trzeba wymieniać oleju w skrzyni bo producent auta nie zaleca ;)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@lajsta77: w ogóle bym nie pomyślał żeby samemu ręczny zaciągać skoro robi się to automatycznie. Teraz będę musiał przez ciebie doczytać o co w ogóle chodzi eh
  • Odpowiedz
Normalna procedura to zaciągnięcie ręcznego - parking - puszczenie hamulca.

Jak zrobi się po parking i dopiero wtedy ręczny to cały ciężar auta blokuje się na skrzyni 8 czasami ciężko wchodzi wsteczny. I kurła szarpie mi jak wrzucam R ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@open_or_die: @lajsta77: tak, kolejność jest ważna. Prosty test można wykonać nawet na manualu. Na niewielkim wzniesieniu zostaw wyłączone auto na biegu a potem zaciągnij ręczny. Następnie wciśnij sprzęgło. Poczujesz jak ciężar auta zaczyna być dopiero wtedy blokowany przez hamulec; wcześniej czy on był zaciągnięty czy nie nie miało znaczenia bo skrzynia trzymała.
  • Odpowiedz
  • 0
@lajsta77 sam się zaciąga i odblokowuje u mnie w Lagunie 3. Odblokowuje się jak wrzucę D i wcisnę lekko gaz, a zaciąga się jak wyłączam silnik.
  • Odpowiedz