Wpis z mikrobloga

@lajsta77: zaciągniecie ręcznego w automacie to dobry pomysł. Automat na P jest zablokowany bolcem. Zdecydowanie lepiej jest jak masa samochodu w pochyłym terenie nie naciska na ten bolec tylko trzymają hamulce.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@lajsta77: ja wciskam hamulec parkingowy (mam nożny ręczny) wtedy, kiedy auto stoi na pochyłości. Producent zaleca, bo może zablokować skrzynię. Cwancyk do odblokowania mam przy drążku ale nie chce mi się sprawdzać jak to działa.
  • Odpowiedz
Tak. I co więcej - najpierw ręczny potem P. Dzięki temu auto „nie wsi” na skrzyni, a niektóre skrzynie tego nie lubią. Ogonie to dobry nawyk, polecam sobie go wyrobić.
  • Odpowiedz
Mam samochód z auto hold, sam trzyma auto przed toczeniem na D po wyhamowaniu do zera, po wrzuceniu P wrzuca na reczny. Gdy wrzucam na D i lekko dusze gaz to ręczny sam się uwalnia. (VAG) nie wiem jak u innych.
  • Odpowiedz
  • 0
@lajsta77: tak. Mam elektryczny który sam się zaciąga jak gaszę auto. Do tego momentu trzymam jeszcze nożny.

W manualu używam ręcznego chyba tylko do ruszania pod górkę albo jak zostawiam auto na mocnym stoku :-) w innym wypadku nigdy... Raz mi w zimie zamarzła linka i olałem ręczny totalnie :-D
  • Odpowiedz
  • 0
@Golfinho: czyli na D zaciagasz ręczny i dopiero przepinasz na P? A w drugą stronę po odpaleniu najpierw na D i dopiero ręczny?
  • Odpowiedz
@vertoo ja akurat pierwsza część tak, ale to nie ma znaczenia. Możesz trzymając hamulec wrzucić P, włączyć ręczny i wtedy puścić hamulec.

W drugą stronę naciskam hamulec (inaczej nie odpali), zwalniam ręczny, wrzucam D. Generalnie powoduje to, że nie ma momentu, że auto stoi "na skrzyni" bez hamulca zwykłego lub "ręcznego"
  • Odpowiedz
  • 0
dojeżdżam na miejsce, noga na hamulcu, zaciągam ręczny, przerzucam na P, puszczam nogę.

@Golfinho: i przy każdym postoju robisz taki "cyrk"? Podziwiam.

Znaczy nic do tego niemam, każdy robi co uważa, ale mi by się zwyczajnie nie chciało i generalnie nie lubię trącić czasu na takie pierdoły.
Przecież auto i tak
  • Odpowiedz
@Sarza01 ty, ale wiesz, że to się robi jednym ruchem, nie?

Hamulec nogą ręczny lewa ręka, a skrzynie prawą. W drugim aucie jedną nogą hamulec, drugą "ręczny" i ręką skrzynia. ;)
  • Odpowiedz