Wpis z mikrobloga

@mariusz-franaszek: A to jest tylko jeden, głupi pakiet odnośnie podatku VAT i jest dziurawy jak ser szwajcarski, interpretacja dobrowolna i różne koszta dorzucają, obciążają podwójnym VAT itd.

To teraz sobie wyobraź, jak wjedzie "polski wał"...
  • Odpowiedz
@mariusz-franaszek: Podwójne naliczenie podatku występuje w przypadku kiedy przesyłka jest błędnie zgłoszona lub nie została zgłoszona przez sprzedającego i nie widnieje w systemie. W efekcie należy zapłacić podatek i od sprzedającego domagać się zwrotu.
  • Odpowiedz
Wiedziałem że coś będzie z tym ostro nie tak właśnie przeczuwałem a poza tym jak zbyt wiele kupujesz na Aliexpress to pewnie przyjdzie smutne pismo na adres o braku zarejestrowanej działalności gospodarczej i zaległych podatkach do skarbu państwa zdaje mi się że zadziała już tylko pełny dropshipping na adres / dane klienta i podatki do opłacenia przy odbiorze przerzucone na klienta ;(
  • Odpowiedz
@mariusz-franaszek: już od wielu lat Urząd Celny dokładnie rejestrował ile rzeczy kupujesz na swój adres i czy przypadkiem nie prowadzisz nielegalnej działalności gospodarczej, więc spokojnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz