Wpis z mikrobloga

Czemu nie będę programować w .NET?

1. Słaba maszyna wirtualna w porównaniu do JVM.
2. Konwencja zaczynania metod z wielkiej litery oraz brzydka konwencja formatowania kodu wymuszająca nowe linie.

#programowanie
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SoftwareEngineer: Zdradzę Ci tajemnicę: konwencje możesz sobie zmienić, a nawet ją zdefiniować w IDE. Wystarczy, że ustalisz to wspólnie z zespołem. Ba! Nie musisz się trzymać żadnych konwencji - kod i tak się skompiluje!

Co rozumiesz przez słaba maszyna wirtualna? Ogólnie .NET jest szybszy od JVM i łatwiejszy w deploymencie na różnych platformach, wiec nie wiem o co Ci chodzi. Ogólnie to Java ssie pałę.

Kiedyś na studiach jako zadanie
  • Odpowiedz
@Kolorowezworki: JVM cały casz obserwuje wydajność metod i to jak się wykonują, np jak masz interfejs który aktualnie ma tylko jedną implemntacje JVM może to zoptymalizować i miec tam bezpośredniego calla czy nawet zrobić inline. Ale jak nagle po kilku godzinach załaduje się dodatkowy moduł z nową klasą która używa tego interfejsu to java wycofuje te wszystkie zmiany (więc np pamięta wszystkie inline jakie wykonało i potrafi je wycofać też)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@SoftwareEngineer: czy ja wiem czy słaba. Może i Java ma dobre bebechy, ale sam język sprawia, że ciężko osiągnąć pełen potencjał. C# na pewno pozwala zejść niżej czego nawet nie trzeba robić, bo wystarczy, że twórcy bibliotek to robią. No i c# chyba lepiej zachowuje się przy małej stercie jeśli chodzi i zużycie pamięci
  • Odpowiedz
@Endriu_: No jednak, pamiętam na szkoleniu w Bottedze z DDD też z tego była polewka. Kod powinno się czytać w biznesowych przypadkach jak prozę. Język w sam sobie ok ale jednak widzisz majkrociag chciał na sile mieć własną konwencję to i ma...
  • Odpowiedz
@Kolorowezworki: No widzisz jak będę musiał korzystać z biblioteki standardowej tu i tam to już konwencji nie zmienię. I chu... Tyle w temacie.
Sprawdź jaki czas pauzy ma GC od Azula. W Londynie cały trading na tym siedzi.
  • Odpowiedz
Tyle w temacie muchy. Piszcie sobie dalej na łindołsie.
Z wielkich liter metodki bo tak wam Majkrociag każe.

private StupidMethodBecauseItStartsWithCapitalLetter
Amen koniec dyskusji.
  • Odpowiedz
@SoftwareEngineer: Ja sobie piszę na maczku. Zaczynanie z wielkiej litery nazw metod nie może Ci przeszkadzać podczas korzystania z biblioteki standardowej, bo do prywatnych i tak nie masz dostępu. Każdy z Twoich argumentów a szczególnie ten z Londynem jest inwalidą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz