Wpis z mikrobloga

#linux
Panowie z linuxa pomożecie ( ͡º ͜ʖ͡º)
Wkurzał mnie Windows więc zainstalowałem sobie mint, tylko świeżo poinstalacji system był taki zmulony, jak to jest na Windowsie po formacie nie ma sterowników do grafiki, myślałem że tu to ale po wgraniu to samo. Kliknięcie na coś i 5 sekund czekania az zaskoczy. To nie kwestia sprzętu bo windows 10 chodził dosyć szybko, a Linux podobno ma być lżejszy
Co to może być za problem?podejrzewam że jakiś blachy a google mi podaje jakies linki z forów 4 letnie gdzie jakieś akrobację dzikie ludzie mówią żeby robić ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@fervi: no wszystko ładnie śmiga po restarcie, ale za to zniknal mój monitor który mam podpięty przez hdmi xD nie wykrywa w ogóle w displays
  • Odpowiedz
  • 0
@Techies: jedyny program z słowem nVidia co mi znajduje to nVidia z server settings po odpaleniu puste okienko i przyciski quit/help :D
Nie mam tego zwylleo control paneli do nvidi
  • Odpowiedz
@Techies: Mam hipotezę tylko, że to kwestia braku Gnome (Wayland). Albo sterowniki się źle wgrały czy coś :D Aż mnie się nie chce myśleć ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@fervi: Dobra wiem w czym był problem :D ale nie wiem czemu. To lagowanie i ścinanie występuje tylko jak wyłącze w opcjach display głowny screen, ten z laptopa, i zostawie tylko monitor. Jak zostawie oba włączone to wszystko jest 100x płynniejsze. Chciałem wyłączyć bo używam to jako pc, nie potrzebny mi na małym ekranie obraz, nawet zamknąć klapy nie moge bo odbiera to jako wyłączenie ekranu i zaczyna lagować xD
  • Odpowiedz
@Techies: Ja mam coś takiego w Xorg, tzn. że jak mam tylko ekran zewnętrzny to działa on w 1FPS, a jak włączone oba to śmigają. Używanie Waylanda rozwiązuje sprawę, ale Mint jest przestarzały; musiałbyś mieć Gnome.
  • Odpowiedz
  • 0
@fervi: to która dystrybucję byś polecił dla takiego nooba? Fedora albo Ubuntu? Chce żeby było jak najmniej zasobożerne i szybkie,i w miare proste w obsludze
  • Odpowiedz
@Techies: Fedory za mało używałem, ale Waylanda ma. Ubuntu jest ok.

W sensie trzeba wyjaśnić jedno. Dystrybucje Linuksa są różne i nie zawsze jest tak, że wszystkie są szybkie. Jest różnica między np. Crunchbang++ a Ubuntu :D

Natomiast nie wiem jak pomóc za bardzo. Zakładam, że Wayland rozwiąże problem, ale jak nie to zmarnujesz trochę czasu
  • Odpowiedz
radeon hd5670 za uja mi nie chcial ruszyc na ubuntu

@Techies: A to akurat dziwne

Jak chcesz to spróbuj Fedory, natomiast nie używałem jej za bardzo, ale ludzie chwalą
  • Odpowiedz
@Techies wszystko jedno. Któreś z Debianowatych.. następnym razem korzystając z xrandr wymuś jako ekran główny kartę integrę. To samo z odświeżaniem ekranu. Niestety w przypadku laptopów jest jakoś dziwnie i czasem zależy czy masz podłączony HDMI lub dp i kiedy zrobisz restart to się może zamienić. Różnie bywa. Lepiej to wyprostować i wymusić ekrany na sztywno wtedy kłopotu nie będzie.
  • Odpowiedz