Wpis z mikrobloga

#linux
Panowie z linuxa pomożecie ( ͡º ͜ʖ͡º)
Wkurzał mnie Windows więc zainstalowałem sobie mint, tylko świeżo poinstalacji system był taki zmulony, jak to jest na Windowsie po formacie nie ma sterowników do grafiki, myślałem że tu to ale po wgraniu to samo. Kliknięcie na coś i 5 sekund czekania az zaskoczy. To nie kwestia sprzętu bo windows 10 chodził dosyć szybko, a Linux podobno ma być lżejszy
Co to może być za problem?podejrzewam że jakiś blachy a google mi podaje jakies linki z forów 4 letnie gdzie jakieś akrobację dzikie ludzie mówią żeby robić ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Techies:
glxinfo | grep OpenGL

I wklej tu. Chyba, że lubisz interfejsy graficzne to zainstaluj Hardinfo i zrób screena z OpenGL :P Dowiemy się czy masz akcelerację graficzną
  • Odpowiedz
@Inboxie: No ciekawe jak w czasach Win98 wyjęcie płyty powodowało bluescreeny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No chyba, że jesteś tym, który "kij wie jak" zdobył XPka ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Z drugiej strony w stabilność XPka też nie uwierzę - chyba, że nigdy kompa nie włączałeś :D
  • Odpowiedz
  • 0
@fervi: jak wszedłem w driver manager to tam mam do wybrania sterowniki pod gtx,i mam zaznaczone te rekomendowane od nVidia, nie wiem czemu pokazuje integre¯\(ツ)
  • Odpowiedz
@Techies: Bo masz Integrę, a te są najlepsze. A tak konkretnie to masz 2 karty, a BIOS startuje z jednej. To co możesz zrobić to wgrać se te sterowniki i ustawić, by zawsze była Nvidia (w panelu nvidii). Natomiast też druga kwestia - czy to faktycznie tnie, bo na Integrze to powinno hulać aż miło, szczególnie, że Intel nie robi barachła (wiadomo, że ich karty są wydajnościowo słabe, ale ogólnie
  • Odpowiedz
  • 0
@fervi: ściągnąłem jeszcze ze strony nvidi inodplilem plik że sterownikami,teraz 2 raz bo za 1 razem robiło się to z 10min i jak wrocilem bo jakimś czasie to wygasilo monitor i nie mogłem nic zrobić
No ale tak jak mówisz nawet na integrze powinno śmigać a mam tak że jak wyskoczy okno z pytaniem o hasło,to wpisze je kliknę enter,i zanim to się odtworzy na ekranie to jest kilkusekundowy lag
Techies - @fervi: ściągnąłem jeszcze ze strony nvidi inodplilem plik że sterownikami,...

źródło: comment_1630587189JtVsdQcMNRzKN3TYsbq3fH.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Techies: To może sterowniki masz, natomiast odpal w takim razie w menu Nvidia cośtam, w skrócie panel Nvidii.
Tam będziesz miał Prime Setting, ustaw Nvidię (High performance?) i zresetuj
  • Odpowiedz
@Techies: No ok, to dokończ proces :P Możesz potem się upewnić, że aktualizacje wgrane albo z tego menu aktualizacji, albo

sudo apt dist-upgrade
  • Odpowiedz