Wpis z mikrobloga

Chcę przenieść Windows 10 z jednej platformy na inną.

Plan jest taki:

Klonuję dysk 1 sata do 2 sata, podpinam dysk 2, żeby sprawdzić czy system się botuje, usuwam sterowniki AHCI, instaluję sterowniki NVMe, klonuję dysk 2 do dysk 3 M.2 NVMe.

Dysk 1 zostaje w starym kompie, dysk 2 docelowo będzie leżącą na półce kopią zapasową, a dysk 3 będzie dyskiem systemowym w nowym kompie.

Stary komp jest na platformie Intel DDR3, nowy komp AMD DDR4.

Teraz pytania:

Czy wystarczy usunąć sterowniki AHCI, czy lepiej także inne. Z jakiego narzędzia/programu najlepiej skorzystać? W sensie czy może istnieje coś, co zautomatyzuje ten proces.

#pcmasterrace
StaryWedrowiec - Chcę przenieść Windows 10 z jednej platformy na inną.

Plan jest t...

źródło: comment_1630180665FoUc0xMNlspz3HkXLJTyx3.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@beer_man: Bo nie mam zamiaru konfigurować systemu, instalować i konfigurować kilku przeglądarek, instalować i konfigurować wielu programów, instalować i konfigurować kilku launcherów do gier, instalować kilku gier.

Mam dopracowywany przez trzy lata system, narzędzia do arduino, narzędzia dyskowe, programy i sterowniki do różnego typu programatorów pamięci i procesorów oraz wiele innych narzędzi.

Skoro mogę migrować z tym, na co poświęciłem łącznie bardzo dużo czasu, to po co mam bez powodu
  • Odpowiedz
@beer_man: Z twoim podejściem, to teraz byśmy pisali wykuwając znaczki na kamiennych płytach.

Po pierwsze: Właśnie dlatego, żeby nic się nie zesrało, pytam obecnych.

Po drugie: Skoro da się to zrobić, dlaczego z góry zakładasz, że się nie da?

Po trzecie: Ten komentarz piszę już ze sklonowanego na dysk 2 sata systemu. Teraz pozostaje zainstalować sterowniki NVMe, odinstalować AHCI i czekać na paczkę z dyskiem M.2, który dzisiaj zamówiłem na
  • Odpowiedz