Wpis z mikrobloga

Ale i tak na wykopie dla większości osób będę katotalibanem, bo na święta pójdę do kościoła, czy 3 maja, 15 sierpnia, czy też 11 listopada pomacham sobie flagą bo czuję przywiązanie do Polski, mimo iż daleko jej jeszcze do ideału.

@PrzeKomentator: nikomu to nie przeszkadza.

Natomiast faktem jest, że Polska stopniowo odchodzi od ideałów świeckich na rzecz państwa religijnego czy też "patokonserwatywnego" jak to sam okresileś. I to jest fakt.
  • Odpowiedz
@waro: Zgadzam się, że odchodzimy od słusznej idei Państwa świeckiego co jest tak naprawdę złe dla wszystkich (nawet dla samego katolicyzmu i katolików). Tylko ciężko będzie odwrócić ten trend, jeżeli wszyscy konserwatyści i prawicowcy otrzymają łatkę zamordystów. Niech przykładem będą chociaż wyborcy PO - przecież nie każdy z nich jest postępowy jak Rafał Trzaskowski, a jednak wolą głosować na niego niż PiS. Więcej, myślę, że sporej części wyborców partii .Nowoczesna
  • Odpowiedz
@PrzeKomentator: Szczerze mówiąc myślałem, że niektórzy dopiero doczytali przy obecnej sytuacji czym jest Taliban i przestaną używać takich frazesów w kierunku każdego praktykującego i zgadzającego się z założeniami swojej religii katolika, ale na Wykopie okazało się, że jak zwykle złudne były tego rodzaju nadzieje.

Niestety "taki mamy klimat", że każdy musi być wrzucony do jednego worka ze wszystkimi najbardziej skrajnymi zwolennikami czegoś i traktowany jako jedna spójna grupa. I jak
  • Odpowiedz
Więc pytanie, dlaczego w ostatnich latach nie widziałem w Polsce takich scen, jak mają miejsca na lotniskach w Afganistanie.

@PrzeKomentator: Bo mimo wszystko, jeszcze trzymamy się ostatkami sił cywilizacji zachodu. Ale poczekaj cierpliwie :]
  • Odpowiedz
@PrzeKomentator

Ale i tak na wykopie dla większości osób będę katotalibanem

Bzdura. Prędzej radykalnym lewakiem, mordercą dzieci i komunistą z krwi i kości. A to, że jesteś wierzącym patriotą bardziej na prawo niż na lewo nie ma dla nich żadnego znaczenia.

Wiem po sobie samym.
  • Odpowiedz