Wpis z mikrobloga

• 0
Chciałbym zrobić własnymi siłami instalację rekuperacji.
Nowo budowany dom parterowy, we wrześniu będę miał robiony strop i od razu chciałbym zrobić dziury pod anemostaty, wszystko montowane na poddaszu. Jest gdzieś możliwość zakupu projektu w sieci i na tej podstawie zakup wskazanego sprzętu i montaż we własnym zakresie? Jak z gwarancjami w przypadku kiedy sam robię instalacje?
To nie jest jakiś Rocket science a liczą jak za złoto. Dostałem wycenę 31 tys, dom 120m..

#rekuperacja #budowadomu #budujzwykopem
  • 11
  • Odpowiedz
@Sc3eaM: Ja robiłem sam, podobny metraż, podobny setup. Kanały elastyczne w warstwie styropianu na stropie. Wyszło ok. 16k zł. Peflex robi jakieś projekty, ale ja robiłem w lokalnej firmie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Sc3eaM przy projekcie uważaj na kolizję anemostatów z oświetleniem. Projektanci lubią je umieszczać centralnie na środku w małych pomieszczeniach i potem nie powiesisz normalnie plafonu
  • Odpowiedz
@Sc3eaM: Popatrz na system Aria od Heatpex - cały układ składa się z tylko 6 elementów. Składasz jak klocki. Skalujesz tyle ile jest Ci potrzebne. Ceny przystępne. JEdnostkę możesz dać jaka chcesz - sugeruję wymiennik entalpiczny (wyższa sprawność)
  • Odpowiedz
Robiłem rekuperację 2x w swoim domu więc wiem jak zrobić instalację by jej później za 2 lata nie poprawiać:) Chodziło o bardzo dobrą izolację termiczną kanałów. Mam dom parterowy, ok 105m2 w kształcie litery L mniej więcej taki jak ten https://domista.pl/projekty-domow-w-ksztalcie-litery-l/ Rekuperator umieszczony w garażu na poddaszu, w największych pomieszczeniach 3 kanały do jednego anemostatu. Chodzi o niebieskie kanały PE-FLEX.
  • Odpowiedz