Wpis z mikrobloga

@WypadlemZKajaka: No dobra ale widać że radzi sobie z typem char. Nie wiem jak jest w JavaScript ale nie w każdym języku bez jakiś konwersji możesz zrobić
'1' % 0 !=0
Ewentualnie int(x) % 0 != 0
Tylko co np dla zmienno przecinkowych?
One nie mogą być parzyste.
Jak ktoś to wszystko przemyślał i dał ładnie zapakowane to czemu nie skorzystać?
  • Odpowiedz
@WypadlemZKajaka: Lekki off-topic, ale jeśli chcesz sprawdzić czy liczba jest nieparzysta lepiej zrobić is_odd = (value & 1) != 0. Na większości procesorów modulo jest obliczane za pomocą dzielenia, które zajmuje znacznie więcej cykli niż maskowanie najmłodszego bitu a później porównanie go z zerem.
  • Odpowiedz
@groman43: Każdy kompilator obecnie zamieni x % 2^n na x & (n-1) samodzielnie. Nie ma sensu taka "optymalizacja", która w większości przypadków tylko zaciemnia obraz.
  • Odpowiedz
@Hauleth: Nie chcę się czepiać, ale jeśli ktoś czuje się zaciemniony przez taki kawałek kodu, to obawiam się że problem znajduje się pomiędzy krzesłem a klawiaturą ( ͡° ͜ʖ ͡°). Programowanie nie zwalnia z myślenia.
  • Odpowiedz
@groman43: No widzisz, a w JSie to jest jeszcze błędne rozwiazanie, bo 2.2 % 2 == 0 zwróci zupełnie inny wynik niż 2.2 & 1 == 0. Więc ktoś chciał przykozaczyć i nie wyszło. A GCC, Clang oraz MSVC generują dokładnie ten sam kod jeśli włączysz podstawowe optymalizacje (https://godbolt.org/z/x1bWEPhcT). GCC i Clang produkują ten sam kod nawet przy wyłączonych optymalizacjach (MS jest MS i wypluwa div).

Oba
  • Odpowiedz
Nie chcę się czepiać, ale jeśli ktoś czuje się zaciemniony przez taki kawałek kodu, to obawiam się że problem znajduje się pomiędzy krzesłem a klawiaturą ( ͡° ͜ʖ ͡°). Programowanie nie zwalnia z myślenia.

@groman43: programowanie polega na pisaniu programów, które są głównie interpretowane przez ludzi, po to mamy te wszystkie funkcje, abstrakcje i inne duperele. Programowanie właśnie powinno zwalniać z myślenia w taki sposób, że
  • Odpowiedz
@WypadlemZKajaka: też się kiedyś z tego śmiałem dopóki nie zobaczyłem jak takie biblioteki wyglądają. JS to dziki zachód, rozwiązując nawet najprostsze zadania trzeba myśleć o słabym typowaniu
  • Odpowiedz
@groman43:
I ile na tej optymalizacji oszczędzisz? XD Z----------z syfem i zaciemnisz cały kod dla 2 cykli? Masz ty w ogole rozum i godność człowieka?
  • Odpowiedz
@Kolczaneiro:
Koledzy z teamu by mi łeb urwali za tego typu "optymalizacje" xD. Wydaje mi się, że chłop się wyrwał z jakiegoś turbostarego środowiska C/C++, gdzie takie tricki stosowało się co rusz i po prostu nie kuma, że to nie jest optymalny kod w JSie ani jakimkolwiek współczesnym środowisku.
  • Odpowiedz