Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Sorry, ale nikt mi nie wmówi, że programiści to elity, bez względu na to nawet ile by nie zarabiali. Prawdziwe elity to ludzie którzy mają wysoki poziom stabilności, nie boją się że wyjdzie nowy bot od AI i zabierze połowę ich pracy. Nie muszą sie dokształcać cały czas bo co 3 lata technologia zmienia się o 180 stopni. Nie mają miliarda pytań i rozmów rekrutacyjnych.

Lekarz, stomatolog, adwokat czy notariusz nie jest zależyny od tego czy inwestor z USA otwiera lub zamyka projekty w kontraktorniach, nie j---e w spirngach. Jego zarobki rosną wraz z wiekiem. Nie dopada go agepill. Ktokolwiek zastanwiający się, czy wybrać lekarski, prawo czy informatykę niech dwa razy się zastanowi, jak wyobraża sobie branże programowania za 30-40 lat

#programista15k #lekarski
#programowanie #medycyna
#prawo #korposwiat #agepill

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Ogólnie sie zgadzam, ale jak jesteś dobry i wczesnie zalapiesz sie do jakiegoś faanga to masz prestiż, chyba mozemy powiedziec stabilność, bo z faangiem w cv, masz tone ofert, więc nawet jak cie dotknie layoff to bardzo szybko coś znajdziesz, no i oczywiście kasa.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: To przecież wiadomo od dawna. Jak można uznać za prestiżowy zawód gdzie musisz się spowiadać o 9 codziennie przed julką po stosunkach międzynarodowych, ktora pewnie jako scrum master ma nawet normalną umowę o pracę zamiast śmieciowego b2b.
  • Odpowiedz
@Alfiarz co wy tam po tym b2b jedziecie? Ja mam 45 lat. Pracowałem w it ponad 18 lat w tym tylko 18 miesięcy na UOP a reszta b2b bo umiem liczyć. Praca w it na UOP to porażka.
Od ponad roku już nie pracuje w it ale nadal uważam że to dobry sposób zatrudnienia
  • Odpowiedz
@wykopowy_brukselek pewnie wierza, ze UoP to magiczny amulet uniemozliwiajacy zwolnienie z pracy. Oczywiscie obaj wiemy, ze jest to bzdura i jesli projekt sie skonczy albo zastapi ich AI (Another Indian) to UoPiarze dostana wypowiedzenia.
  • Odpowiedz
@git_commit na pewno nie chroni w 100%, ale z autopsji wiem, że przynajmniej nie są to ludzie w pierwszej linii do odstrzału ( ͡° ͜ʖ ͡°). Tutaj w sumie na dzień dzisiejszy to nie wiem co jest lepsze, B2B i wyciskanie każdej złotówki z myślą, że łatwiej można zostać odstrzelonym, czy UOP z mniejszym ryzykiem odstrzału (ale jednak) za mniejsze pieniądze. Jakbym miał stabilnego klienta (pracę) to
  • Odpowiedz
@dzbanzyciowy: chatgpt już teraz ogarnia jakieś 90% standardowych pism i porad prawnych, tyle tylko że używają go głównie prawnicy póki co ( ͡° ͜ʖ ͡°) O ile bez wiedzy nie zaczniesz sam gmerać w sprawach prawnych to chatgpt ogarnie większość rzeczy z którymi ludzie chodzą do prawnika już teraz.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Elita – kategoria osób znajdujących się najwyżej w hierarchii społecznej, pod jakimś względem wyróżnionych z ogółu społeczeństwa. Elity mają często zasadniczy wpływ na władzę oraz na kształtowanie się postaw i idei w społeczeństwie.
Nie jest to nawet jakas konkretna grupa społeczna, bo to mogą być wysocy rangą żołnierze, lekarze, politycy, prawnicy itd.
Czy informatycy to elita? Nie sądzę by mieli jakikolwiek istotny wkład w to jak funkcjonuje państwo. Kiedyś
  • Odpowiedz
@Drzewozerek madrze piszesz, ale moim zdaniem znacznie lepsza polisa ubezpieczeniowa jest doksztalcanie sie (najlepiej w ramach pracy czyli w rozwojowych projektach) aby w razie utraty pracy moznaby relatywnie szybko znalezc nowa.

jakbym mial stabilnego klienta

Problem w tym, ze nie znasz dnia ani godziny, gdy nietechniczny management stwierdzi, ze w sumie hindusi zrobia dokladnie to samo co Ty tylko za polowe Twojej stawki.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
konkretny-badacz-20: ale smiechom nie bedzie konca, kiedy FED obnizy stopy, rzeka pieniedzy poplynie w drugim kierunku i utopi wszystkie takie wysrywy w naglowkach o tym ze brakuje 300k programistow, bo firmy dostaly siano, wiec inwestyja w nowe systemy albo rozwoj placowek, fabryk, ekspansje, skalowanie -> kupuja do tego systemy

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: heracinsky
  • Odpowiedz
jeśli chodzi o porady prawne to chatgpt też trochę namiesza wg mnie za jakiś czas. Ale na pewno mniej niż w przypadku lekarza.

@dzbanzyciowy: Nie sądzę by aż tak bardzo namieszał- rynek prawny i tak jest uwolniony, a większość prawników zarabia na poziomie programistów lub mniej, co kiedyś byłoby zwyczajnie niemożliwe.
  • Odpowiedz
dwa razy się zastanowi, jak wyobraża sobie branże programowania za 30-40 lat

@mirko_anonim: tak samo, jak branżę budowlaną na 20 lat przed upowszechnieniem się elektronarzędzi. Teraz co drugi budowlaniec jest niepotrzebny, bo kucie ściany jest szybsze i prostsze. Czy ulice są usłane bezrobotnymi budowlańcami?

Nie do końca, w branży nigdy nie było lepiej. Jak to możliwe? A no niemożliwe, przynajmniej według ludzi, który AI rozumieją na poziomie hasłowym.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: xD rodzice lekarze a poszedłem w IT, mimo że gdybym chciał to bym miał jeszcze łatwiej niż ktoś z ulicy. Widok rodziców kimających na wypoczynku po nocce albo słuchanie kogo to nie przywieźli, skutecznie mnie zniechęcił. Ładowanie się w zabetonowany system to jest dopiero masochizm.
  • Odpowiedz