Wpis z mikrobloga

Dobre wieści z Anglii :)
https://www.bbc.co.uk/news/explainers-52530518
Boris wczoraj potwierdził zniesienie wszelkich restrykcji jak dystanse, maseczki od 19 lipca. Labour oczywiście przeciwna, zwłaszcza zniesieniu obowiązku maseczek (wszyscy komuniści nieważne czy laiccy czy z krzyżem w zębach mają jakąś radość z kontrolowania społeczeństwa tymi kagańcami ale kto by się tymi krzykaczami przejmował) ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Oczywiście ministrowie dalej nakłaniają i rekomendują do noszenia i przestrzegania tego ''dla wspólnego dobra'' jak ktoś chce ale żadnych konsekwencji prawnych za brak się nie przewiduje. Jedyne miejsce gdzie pozostaną jeszcze jakiś czas to zdaje się transport lotniczy, bo tu wolną rękę zostawili przewoźnikom a wiadomo jak to z lotniczymi przepisami - raz wprowadzonego obostrzenia, tak łatwo nie wycofają - patrz szczegółowe kontrole bagażu czy 100ml limit płynów, podczas gdy z opowieści niektórych starych emigrantów słyszałem że przed zamachami na WTC do samolotu wsiadało się jak do PKS-u, wystarczyło być 20 minut przed odlotem na lotnisku żeby dojść do swojej bramki a w podręcznym można było przenieść dosłownie wszystko ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pozostaje tylko czekać aż Europa powtórzy nasze kroki, oczywiście mając na uwadze tak samo wysoki poziom wyszczepienia. Wg. stanu na dzisiaj 87.2 procent dorosłych w UK otrzymało już pierwszą dawkę, 66.2% jest w pełni zaszczepionych. https://coronavirus.data.gov.uk/details/vaccinations
#uk #koronawirus
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@MarianoaItaliano: plus Boris zachęcał kluby i wydarzenia do sprawdzania QR kodów.
Już widzę, jak to robią ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co do maseczek w samolotach, Ryanair na pewn z tego nie zrezygnuje bo już o tym mówił. Reszta też tego nie zrobi. Chyba, że wszystkie kraje nagle by zaczęły rezygnować z kagańców, a na to się nie zapowiada.
  • Odpowiedz
@SpasticInk: Ale wiesz że nie ma wcale obowiązku ściągać tej aplikacji żeby nawet potwierdzić zaszczepienie? To coś na wzór naszego e-pacjenta gdzie ma się dostęp do całej historii choroby, szczepień - niech lepiej rozbudują jedną porządną zamiast mnożyć.
  • Odpowiedz
@gonzo91: Zachęta to nie prawo, kilku nadgorliwców się trafi ale na dłuższą metę wątpię. Kluby jeszcze może i tak, bo zazwyczaj i tak jest selekcja ze sprawdzaniem ID więc co im szkodzi dorzucić QR do tego, ale puby czy knajpy? Wątpię w to.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
@MarianoaItaliano: yep.
Martwi mnie jedno. Brak słowa irreversible we wczorajszym wystąpieniu Borisa, którego tak wcześniej ochoczo używał.
No ale nic, fingers crossed, że w tym kraju włączył się w rządzie ten słynny znany z opowieści brytyjski common sense I już nie będziemy się cofać mimo wszystko.
  • Odpowiedz
@mielonkazdzika: Podejrzewam że efekt psychologiczny pozostanie u wielu np. nigdy nie było u nas obowiązku na zewnątrz a dalej sporo widzę osób co noszą na dworze idąc pustą ulicą.

@gonzo91: U Borisa wszystko zależy od słupków u dziadersów, jak dziadki zaczną panikować to wtedy zmienia narrację ( ͡° ͜ʖ ͡°) Gdzieś czytałem że nawet w kwestii tych hulajnog elektrycznych to specjalnie opóźniają wprowadzenie legalizacji
  • Odpowiedz
@SpasticInk: I nie było i nie będzie. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zależy od środowiska w którym się obracasz. U mnie niemal wszyscy wzięli tutaj w UK, w Polsce jedynie dziadka trzeba było jak przysłowiowego mamuta z mema niżej przekonywać, bo się nasłuchał o zakrzepach od Astry Zenka, ale skorzystał z jednodawkowego Johnsona na jakimś festynie kartofla ze dwa tygodnie temu
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: No i bardzo dobrze. Populacja wyszczepiona, szczepionki dostępne od wejścia z ulicy, wirus mutuje w kierunku większej zaraźliwości i mniejszej śmiertelności. Kto głupi (i umrze albo będzie miał z powodu zarażenia długotrwałe problemy zdrowotne) tego problem i wcale go nie szkoda (tylko szkoda pieniędzy jakie NHS będzie musiał wyłożyć). Podobnie Grecja.
  • Odpowiedz
  • 0
@MarianoaItaliano daje 3 tygodnie. U mnie w pracy już miałem przypadek który wrócił z pubu podczas oglądania ćwierćfinału. Ściągnie masek akurat w tym czasie to czysta głupota ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@gonzo91: tanie linie nigdy nie zrezygnują z maseczek bo to im napędza sprzedaż, wystarczy zamówić cokolwiek do jedzenia/picia i już możesz legalnie lecieć cały lot bez maseczki

Ja raczej nigdy nie zamawiałem nic na pokładzie Ryanair, a teraz jestem pierwszy do kupowania, byle by lecieć w komfortowych warunkach bez maski
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: Ja jestem ciekaw jak w Polsce i Europie będą tłumaczyć to znoszenie obostrzeń xD bo w Polsce teraz „specjaliści” już mówią o rozpoczynającej się nowej falii w Polsce i kolejnych lockdownach. Po nowym roku mam zamiar do Polski wracać (już w pełni zaszczepiony, teraz na 2 dawkę czekam) i ciekawe czy zmienia coś w zasadach przyjazdu dla zaszczepionych i czy faktycznie po raz kolejny wszystko zamkną , jak sytuacja
  • Odpowiedz