Wpis z mikrobloga

XD już nie mogę z was barany. Tyle miesięcy minęło a wy dalej nie rozumiecie co jest niebezpiecznego w covidzie. Powikłania po chorobie plus ewentualne (bardzo łatwe do osiągnięcia w Polsce) przeciążenie szpitali.

@goparys: och, teraz już powikłania? No tak, bo okazało się, że śmiertelność jest śmieszna więc trzeba straszyć czym innym.

No co to za powikłania? Jak często występują? Jak długo będą się utrzymywać? Po innych chorobach powikłań nie ma?
@Krupier @sylben : Są przeróżne i niekoniecznie zależne od przebiegu choroby. Zwłóknienie płuc, zaburzenia rytmu serca, uszkodzenie mózgu (zaburzenia pamięci, koncentracji, nastroju, bezsenność a nawet zdarzają się psychozy). Jeśli chodzi o częstość występowania to kliknij sobie w link poniżej i zakładkę „incidence”. Tam masz wyniki różnych badań w zależności od przyjętego kryterium. Nie wiadomo jeszcze nic o długoterminowych skutkach przechorowania tego gówna z chińskiego laboratorium. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Long_COVID
@goparys: poważne występują rzadko. brain fog i podobne to nie powód, żeby się zamykać i psuć psychikę dzieciakom. long covid wywołuje depresję? nie ciągłe lockdowny, straszenie przez media śmiertelnymi mutacjami i nowymi ograniczeniami.
młodzi ludzie na to nie umierają i nie muszą się bać, więc mają się bać powikłań w stylu pogorszenia węchu
@Krupier: No nic. To się nie dogadamy xD straszne jest to w ludziach, że maja taki problem ze zmienianiem zdania jak już wpadną swoje plemię A lub B. Takich jak ty nie przekona zupełnie nic. Wolisz wziąć wirusa z chińskiego rządowego labu niż szczepionkę z zachodniego korpo.
No nic. To się nie dogadamy xD straszne jest to w ludziach, że maja taki problem ze zmienianiem zdania jak już wpadną swoje plemię A lub B. Takich jak ty nie przekona zupełnie nic. Wolisz wziąć wirusa z chińskiego rządowego labu niż szczepionkę z zachodniego korpo.

@goparys: to samo można powiedzieć o ludziach panicznie bojących się tego wirusa.

BTW, tak bardzo boli cię to, że nie boję się tej choroby? W
Jakie "teraz już", przecież już od dawna jest o tym mowa. No ale fakt, mogło Ci umknąć - jak ktoś jest szurem, to przyswaja i powiela tylko te informacje, które pasują do jego tezy.

@choochoomotherfucker: nie, nie od dawna. Na początku tej histerii straszono śmiercią i ludźmi umierającymi na ulicy. Widzę pamięć złotej rybki.

P.S. Czy wy potraficie wytrzymać chociaż godzinę bez obrażania innych?
@Dutch: to jeszcze nic, starsze pokolenia w 25% się nie szczepią, wzrasta poparcie dla konfederacji a szuryzm rozlewa się w narodzie jak amandatyna.
Dzieci jeszcze sie bać przestaną ale armia niedoinformowanych od Zięby zostanie w swojej bańce
@Krupier: @sylben: wybory są dwa- albo się szczepimy w takim odsetku, żeby to wygasić albo wirus krąży i mutuje cały czas uciekając spod ochrony poszczepiennej i zaczynamy zabawę od nowa.
@sylben: Tak. Co w tym niezrozumiałego? Rozumiesz, że brainfog to nie jest kac trwający 12h po imprezie? Zreszta brainfog to tyko jedna z rzeczy które można wylosować
@sylben: Tak. Wychowywanie się bez któregoś z rodziców/z rodzicem inwalidą tez jest kiepskie. Im dłużej się nie przemówi do rozsądku takim jak wy tym dłużej będzie to wszystko trwało
@choochoomotherfucker: a czy ja napisałem, że w ogóle o tym nie wspominano? Chodziło mi o główną narrację, a na początku histerii była to śmierć. Już nie pamiętasz tych strasznych filmów z Chin z ludźmi padającymi na ulicach, na które większość z nas się nabrała?

Dlaczego piszesz do mnie w liczbie mnogiej i w którym miejscu Cię obraziłam?

@choochoomotherfucker: bo reprezentujesz pewien dość często spotykany tu typ ludzi. I jeśli nie
@goparys:

Jeśli według was long covid to nie jest problem

Nie, long COVID to nie jest problem. Z wielu powodów, ale wystarczy najważniejszy: long COVID nie istnieje. To taki hoax/nieumiejętność interpretowania danych. Świadoma, koniunkturalna albo przypadkowa. Przyjął się tylko dlatego, że brzmi chwytliwe i wpisuje się zgrabnie w słuszną narrację.

Żeby nie było że to "wiele powodów" to tylko figura retoryczna:
A) "long COVID" został "wykryty" na bazie badań ankietowych
źródło: comment_1625855968kBJEzgosF3U6LGKyRWHJy6.jpg
@Hissis: covidianie w dupie mają dzieci. Wg. nich należy szczepić setki tysięcy dzieciaków, odbierać im możliwość edukacji i normalnego rozwoju, by ratować życie jednego starca po 70 z chorobami płuc i serca od 40letniego nałogu nikotynowego.
@Krupier: Napisałeś "och, teraz już powikłania? No tak, bo okazało się, że śmiertelność jest śmieszna więc trzeba straszyć czym innym", tak, jakby dopiero od niedawna się o tym mówiło. Więc Ci udowodniłam, że nie, nie "teraz już".

I jeśli nie widzisz inwektyw w swoich komentarzu to ja nie mam więcej pytań.

Nie ma sprawy, miło się gadało.