Wpis z mikrobloga

@Mikka nie chwalę się, tylko stwierdzam fakt.
Gruby, rudy, w okularach, z dziwnym imionem, niepełnosprawny, słaby w sporcie- był kiedyś pomijany lub poniżany przez inne dzieciaki.
Dzieci są bezwzględne w takich kwestiach.
  • Odpowiedz
@Cierniostwor: > Na mnie działa świetnie, np kilka tygodni temu rozważałem czy iść w orderze przypiętym do garnituru na wesel.

Na Ciebie działa świetnie, brawo, masz silną psychikę. Niestety nie każdy ją ma i może to komuś złamać psychikę. Rozpatrywanie świata przez swoje jego postrzeganie to błąd poznawczy.
  • Odpowiedz
Gruby, rudy, w okularach, z dziwnym imionem, niepełnosprawny, słaby w sporcie- był kiedyś pomijany lub poniżany przez inne dzieciaki.

Dzieci są bezwzględne w takich kwestiach.

@fasttaker: ja jestem ciekawy, jakie faktycznie przyczyny się za takim zachowaniem kryją, czy jakiś "niedorozwój mózgu" (w sensie brak wykształconych odpowiednich obszarów w mózgu odpowiadających za współczucie - można to ująć też jako brak intelektualnego zrozumienia, że komuś tego typu zachowanie czyni krzywdę), czy np.
  • Odpowiedz
@kalisiak: Człowiek zbudował cywilizacje między innymi dlatego, że potrafił zapanować nad emocjami.

Brak kontroli nad emocjami świadczy o słabości charakteru. Mówię oczywiście o zwalczaniu strachu, zwątpienia oraz gniewu.

Warto pracować nad sobą, a nie akceptować wady.
  • Odpowiedz
@GhorgorBej:

@kalisiak: Człowiek zbudował cywilizacje między innymi dlatego, że potrafił zapanować nad emocjami.

Brak kontroli nad emocjami świadczy o słabości charakteru. Mówię oczywiście o zwalczaniu strachu,
  • Odpowiedz
@kalisiak: Każdy ma jakieś problemy i z czymś się zmaga. Natomiast akceptacja swoich wad w tym nie pomaga. Każdy powinien nieustannie pracować nad sobą. Charakter można i należy wzmacniać.

Ty nie masz prawa nikogo przez to stygmatyzować.

XD. Jeśli stwierdzanie faktu to dziś stygmatyzacja, to ok. A prawo do stygmatyzowania mam, dopóki istnieje wolność słowa w internecie.
  • Odpowiedz