Aktywne Wpisy

elena-mary +91
Czy tylko ja mam coraz częściej wrażenie, że jako ludzie dążymy do jakiejś cichej samozagłady?
Oglądam nagranie z pożaru w Szwajcarii. Na pierwszych ujęciach ogień jest już widoczny, realny, groźny — a mimo to wokół stoi tłum ludzi z telefonami w rękach. Śmiech, nagrywanie, skakanie, jakby to było widowisko albo atrakcja.
Chwilę później kolejna scena: pożar rozwinięty, panika, ludzie desperacko próbują wydostać się z lokalu. Strach, chaos, realne zagrożenie życia. A na zewnątrz… znowu
Oglądam nagranie z pożaru w Szwajcarii. Na pierwszych ujęciach ogień jest już widoczny, realny, groźny — a mimo to wokół stoi tłum ludzi z telefonami w rękach. Śmiech, nagrywanie, skakanie, jakby to było widowisko albo atrakcja.
Chwilę później kolejna scena: pożar rozwinięty, panika, ludzie desperacko próbują wydostać się z lokalu. Strach, chaos, realne zagrożenie życia. A na zewnątrz… znowu
źródło: Screenshot 2026-01-02 at 13.17.42
Pobierz
BonerM +2
Który far cry jest według was najlepszy ? Nigdy nie grałem w żadnego a mam ochotę ograć #gry

Anatomia pęknięcia na pewno nie stanowi literackiego przełomu. Zbiera tropy i pomysły, które znamy już z serialu czy książek z lat 90., brakuje jej jednak lekkości, jaką ma – nawet – wiele odcinków mocno katastroficznego X Files. Bohaterowie poszczególnych opowiadań brzmią, jakby ciągle byli tą samą osobą, a to znaczy, że wszystkie zostały napisane tym samym językiem, mocno formalnym, być może pod wpływem wszystkich naukowych tekstów, którymi inspirował się Protasiuk (zajrzyjcie do posłowia). To rzetelnie, ale przewidywalnie prowadzona dystopia. Obawiam się, że entuzjastyczne blurby trochę za wysoko postawiły jej poprzeczkę.
Recenzja książki Anatomia pęknięcia
#ksiazki #ksiazka #czytajzwykopem #nerdheim
źródło: comment_1625399035ZyYbWdDnDxiazMPaBwBjcy.jpg
Pobierz