Wpis z mikrobloga

Chciałbym przerzucić się z #windows na #linux. Jaką dystrybucję polecacie na początek? Fajnie, gdyby była:
- przyjazna dla #programowanie #frontent
- łatwa do skonfigurowania
- darmowa
- z dużym community

Ogólnie jestem skłonny do szybkiego zniechęcania się, więc szukam czegoś prostego na start. Czytałem trochę internet i dobre opinie słyszałem o:
#ubuntu
#mint
#manjaro

którąś konkretnie polecicie?

Który linux na początek

• mint 33.9% (39)
  • ubuntu 40.9% (47)
  • manjaro 18.3% (21)
  • inny 7.0% (8)

Oddanych głosów: 115

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@becvvv coś opartego na Ubuntu. Najlepsze wsparcie i najłatwiej coś znaleźć. Ja dawno temu zaczynałem od kubuntu, potem mint ale w wersji kde której już nie ma.

Spoza listy możesz zobaczyć elementaryOS i ZorinOS.

Jeśli nie masz nic co koniecznie wymaga windows to polecam olać dual boot i mieć tylko jeden system. Łatwiej się mentalnie przestawić.
  • Odpowiedz
@becvvv: Wg. mnie jeżeli bardzo jesteś przyzwyczajony do Windowsowskiego UI, to dużym podobieństwo da środowisko KDE Plasma (Kubuntu, Netrunner, Fedora KDE Spin, etc.). Plasma jest bardzo konfigurowalna więc stopień upodobnienia można znacznie powiększyć (patrz FenixOS).

Generalnie dużo oficjalnych manuali jest ukierunkowane na Debianopodobne (głównie Ubuntu dystrybucjami na nim bazującymi w tym Mint). Duże wsparcie w dziedzinie Linuxa można przeczytać na Archwiki (również pod kątem Debianopodobnych).
Pod kątem programisty może Fedora
  • Odpowiedz
@becvvv: możesz sprawdzić jeszcze popos. to jest po prostu ubuntu z dodatkami - wszystko co wygooglasz w necie odnośnie ubuntu, będzie działało na popie, a w instalce otryzmujesz kilka użytecznych usprawnień od razu.

możesz też spróbować elementary os, jeśli zależy ci przedewszystkim na wyglądzie i wiesz, że wystarczą ci preinstalowane apki w większości (elementary też jest oparte na ubuntu, ale ma zupełnie inne środowisko graficzne, pop
os ma gnome,
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@becvvv: Ubuntu i mint to prawie to samo, różnica jest kosmetyczna. Pomiędzy Ubuntu a manjaro różnica głównie polega na menadżerze pakietów: w manjaro zainstalujesz dosłownie wszystko przy pomocy tej samej komendy, w Ubuntu musisz dodawać PPA co jest upierdliwe i nie działa tak dobrze jak AUR. Z drugiej strony manjaro lubi się wywalić w czasie updatu, więc potrzeba pewnych linuxowych skilli, żeby naprawić system, który nie wstaje
  • Odpowiedz