Wpis z mikrobloga

@POFUR: to że sami siebie nie uważają za protestantów to mnie nie dziwi, ale że inni odszczepieńcy ich się wyrzekają to napawa mnie dumą (jednak mają troche oleju w głowie). Swoją drogą ciekawe jacy protestanci ich nie uznają, bo np. anglikanom bliżej do KK niż do np. Zboru Jezusa Chrystusa Dnia Ostatniej Zagłady w Los Angeles :D
  • Odpowiedz
Ogólnie ja plakietki "gimbateizmu" za bardzo nie rozumiem.

@daniel_w: Tutaj jest to gimboateizm, bo tak jak napisałem, ten obrazek jest "atakiem na chochoła" czyli wyśmiewa tę cechę "przeciwnika", która nie istnieje. Sugeruje, że wg katolików Biblia to dowód na istnienie Boga. Zawsze można bronić, że np. obrazek tyczy się Świadków Jehowy, ale przecież doskonale wiemy, że taki obrazek w Polsce jest odbierany jako argument przeciwko rzymskiemu katolicyzmowi.

A gimboateizm jest szkodliwy tak jak każdy inny pogląd oparty na ignorancji. Nie mylić z "dorosłym"
  • Odpowiedz
Sugeruje, że wg katolików Biblia to dowód na istnienie Boga.

@falouu: Co wcale nie jest dalekie od prawdy. Nawet jeśli Biblia nie jest uznawana stricte jako dowód na istnienie Boga, to obok tradycji i magisterium jest niezbywalnym (w sensie - bez Biblii katolicyzm nie ma sensu) i podstawowym źródłem wiedzy o nim.

Zgadzam się że poza przypadkami sola scriptura jest to spore uproszczenie. Natomiast nie widzę w jaki sposób jest to zupełnie
  • Odpowiedz
@daniel_w:

Nie wiem, czy my rozumiemy to samo pod pojęciem "dowód". Ja mam na myśli dowód sensu stricte. Taki dowód na istnienie Boga w ogóle nie istnieje i Katolicy raczej się nie okłamują w tej kwestii.

W Biblii są informacje o Bogu, ale nie ma dowodów na te informacje. Katolik podejmuje decyzję o uwierzeniu w te informacje nie na podstawie dowodów, tylko różnego rodzaju odczuć,
  • Odpowiedz
Taki dowód na istnienie Boga w ogóle nie istnieje i Katolicy raczej się nie okłamują w tej kwestii.

@falouu: WAT. Przepraszam, ale muszę cię odesłać do KKK, rozdziału II, artykułu trzeciego, wersetu 105:

*Bóg jest Autorem Pisma świętego.* "Prawdy przez Boga objawione, które są zawarte i wyrażone w Piśmie świętym, spisane zostały pod natchnieniem Ducha
  • Odpowiedz