Wpis z mikrobloga

Najgłupsze jest potwierdzanie wiarygodnosci biblii na podstawie biblii...

@POFUR: Hmm. Wiesz że papież jest nieomylny, bo papież tak powiedział, a on jest przecież nieomylny?
  • Odpowiedz
@Dziecko_Kiciocha: Ja rozwinę - kto twierdzi, że Biblia to dowód na istnienie boga? Czyli do czego ten obrazek się odnosi?

na nieistnienie Spidermana też ich nie ma.

@daniel_w: Istnienie Spidermana powinno generować dowody jego istnienia, bo Spiderman jest namacalny, podlega prawom fizyki i powinien zostawiać jakieś ślady / obserwowalne jednoznaczne efekty swojego działania. W przeciwieństwie do Boga w ogólności, którego istnienie nie musi "generować" dowodów. No i w
  • Odpowiedz
W przeciwieństwie do Boga w ogólności, którego istnienie nie musi "generować" dowodów.

@falouu: Nie "w ogólności" ale niemal wyłącznie w przypadku deistycznego boga, który do gros religii ma się zupełnie nijak. A już na pewno jest bardzo niekompatybilny z wszystkimi odmianami chrześcijaństwa.

Od biedy można jeszcze nie generowanie dowodów podciągnąć pod boga-figlarza który udaje że go niema (co jest wcale nie tak dalekie od poglądu sporej części wierzących żydów).

Ogólnie
  • Odpowiedz
@Famina: @POFUR: znacie kogoś kto udowadniał istnienie Boga na podstawie Biblii ( pomijając amiszów i innych protestantów którz wierzą w kreacjonizm)?

ja zazwyczaj czytałem traktaty filozoficzne które próbowały udowodnić istnienie wyższego bytu przez logike np. Arystoteles, Pascal, Platon.

a jeśli chodzi o chrześcijaństwo to raczej spotkałem się z próbą dotarcia do pośrednich źródeł historycznych np. Tacyt, Swetoniusz
  • Odpowiedz
@zwirooo:

Świadkowie Jehowy powstali w XIX wieku jako ruch w łonie amerykańskiego protestantyzmu. Choć z pewnością blizsi są protestantom niż katolikom w pewnych sprawach (np czytania Biblii; praktyka chrztu), to nie wszystkich (np. autorytet Towarzystwa Strażnica podobny jest do papieskiego). Tak czy inaczej, ani sami się za protestantów nie uważają, ani przez protestantów za protestantów nie są uważani.
  • Odpowiedz