Wpis z mikrobloga

hm, 200 lat temu programistów nie było i świat sobie radził. W londynie był tygodniowy protest śmieciarzy i miasto utonęło w odpadkach.

@FLAC: 10 000 temu nie było śmieciarzy, w plemieniu na polowaniu zginęli wszyscy myśliwi i całe plemię umarło z głodu.

No i co z tego?
  • Odpowiedz
Dlaczego jedni mają płacić 2000zł składki zdrowotnej a drudzy 300zł, skoro każdy otrzymuję taką samą opiekę zdrowotną?

@ekjrwhrkjew: Ponieważ to składka solidarnościowa, można tez to nazwać podatkiem który idzie na fundowanie służby zdrowia. To w założeniu, by design ma nie być równoważne z otrzymanym świadczeniem - i ja ten model popieram, bo to jedyny sensowny model fundowania usług publicznych.
  • Odpowiedz
Zbytnio upraszczasz sprawę, co właściwie wypacza sens dyskusji. Przedsiębiorca nie może nieustannie przenosić kosztów na konsumenta, bo inaczej konkurencja z nim wygra.

@Katsukyun: Konkurencja z nim nie wygra, bo im też wzrosną koszy, które przeniosą na konsumentów ( ʖ̯). W branżach, w których jest duża konkurencja z reguły jest niska marża, a profit się robi na wolumenie.

A w pozostałych, np dobrach luksusowych
  • Odpowiedz
@alex-fortune: Akurat w IT ciężko o sensowne koszty uzyskania przychodu, a o IP Box jeszcze ciężej. Mój niebieski się o IP Box (za 2019 i 2020) stara od kilku miesięcy, ogarnia mu to jakaś firma z prawnikami i ciągnie się, jak flaki z olejem.
  • Odpowiedz
@lysyzlombardu: Mnie np. osobiście bardzo uderza fakt, że rozdają na prawo i lewo na bombelki, mi tylko pieniądze zabierają. Jestem gorsza od innych, bo nie mam dzieci? Bo lepiej zarabiam i sobie jakoś w życiu radzę?

@Emkacf: Na tym polega życie w wspólnocie, na tym polega państwo. Niektórzy tak p------ą jakby chcieli aby każdy był samotną wyspą...
  • Odpowiedz
@henk: Bo? xD programista to po prostu zawód osoby wykształconej, który ma znacznie wiekszy wpływ na społeczeństwo i niz kasjer ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
ale zawsze możesz zacząć robić to samo i zarabiać 15k. No czemu tego nie robisz? patrz ile kasy ci sprzed nosa ucieka

@bylem_zielonko: bo na zachodzie to 15k PLN za klepanie wtornego kodu to już nie jest tak imponująca kasa. Tyle samo to ja dostałem zaraz po studiach w UK, bo po stażu wskoczylem na 30k GBP.
  • Odpowiedz
Oczywiści i w związku z tym możemy drukować kasę w nieskończoność i będzie pięknie nasz ty geniuszu ekonomiczny

@Henio_Zloczynca: Nie ma nic złego w drukowaniu pieniądza jeśli powoduje to wzrost gospodarczy, geniuszu ekonomiczny. Za dużo Konfederacji.
  • Odpowiedz
Jak rozumiem ci ktorzu zachwalali seoja obecna sytuacje, obracaja soe w branzy HORECA, prowadza szkoly jezykowe, silownie czy cos w tym guscie?

@majk90: Gdzie byłeś w ciągu ostatniego roku? Mamy globalną pandemię. Biznes kwitł przed pandemią. Teraz też widać ożywienie gospodarcze. Po dupie dostał cały świat, a nie tylko Polacy.
  • Odpowiedz