Wpis z mikrobloga

Przesiadka z rozwalającego się młynka Bialetti na nowy metalowy młynek Xeoleo. Młynek trochę za mały na jednorazowy przemiał porcji do kawiarki, ale i tak mieli znacznie szybciej i znacznie bardziej równomiernie niż Bialetti, po pierwszej próbie kawka wyszła bardzo elegancka, choć kwaśnawa.

Do tych co mają taki młynek Xeoleo, parę pytań:
-Czy nie ma przeciwwskazań do mycia jej wodą wbrew temu co pisze producent? Bo takim pędzelkiem wszystkiego się nie wygrzebie.
-Jak to rozebrać na części pierwsze? Te dwa kółka od osi za Chiny (hehe) nie chcą się ruszyć.
-Skala ustawienia najwyraźniej jest niepomocna, także rozumiem że 0 to dokręcenie na maksa ale nie na chama, i o każde oczko idzie się o punkt dalej. Jakie ustawienie powinno się wybrać dla kawiarki i dla fusiochy? Do kawiarki ustawiłem 10 i coś mi się zdaje że trochę za cienko zmieliło.

#pytanie #kawa #gotujzwykopem
supra107 - Przesiadka z rozwalającego się młynka Bialetti na nowy metalowy młynek Xeo...

źródło: comment_1619527696SXziktxpLBrdM2Bh1hiGty.jpg

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Feler_Lumpex: Zajmuje sporo miejsca, a ten Xeoleo i tak mieli szybko w porównaniu do Bialletiego. W starym to ponad minutę schodziło a w nowym to może mniej niż pół minuty. Trochę trzeba się posiłować ale przynajmniej jest trochę treningu.
  • Odpowiedz
-Skala ustawienia najwyraźniej jest niepomocna

@supra107: po przekroczeniu skali odkręcasz dalej i liczysz "kliki". Ogólnie to od początku warto liczyć kliki bo u mnie np skręcony na maxa jest na 4. Wszystko zależy jak go złożysz po czyszczeniu.
Pod kawiarkę radzili mi ok 16-17 klik.
  • Odpowiedz
@tyqp: W instrukcji jest tylko tak że 6-12 to do espresso a 15-24 do ekspresu przelewowego. Jak na razie zrobiłem na 10 i na 12, kawa wyszła okej ale kwaśnawa, kwaśniej niż na poprzednim młynku moim zdaniem. Jutro spróbuję podkręcić na 14-16, sprawdzę w palcach i zobaczę co z tego wyjdzie.
  • Odpowiedz
@supra107: Posiadam młynek od tygodnia-dwóch. Żeby go rozebrać odkręcasz go na maxa (tj. najgrubsze), wyciągasz skalę z żarnem, a potem jakoś sobie ogarniesz. 1 klik jest gdy rączka w pozycji poziomej opadnie. Ja na kawiarkę używam 13 klik i jest ok :)
  • Odpowiedz