Wpis z mikrobloga

Przesiadka z rozwalającego się młynka Bialetti na nowy metalowy młynek Xeoleo. Młynek trochę za mały na jednorazowy przemiał porcji do kawiarki, ale i tak mieli znacznie szybciej i znacznie bardziej równomiernie niż Bialetti, po pierwszej próbie kawka wyszła bardzo elegancka, choć kwaśnawa.

Do tych co mają taki młynek Xeoleo, parę pytań:
-Czy nie ma przeciwwskazań do mycia jej wodą wbrew temu co pisze producent? Bo takim pędzelkiem wszystkiego się nie wygrzebie.
-Jak to rozebrać na części pierwsze? Te dwa kółka od osi za Chiny (hehe) nie chcą się ruszyć.
-Skala ustawienia najwyraźniej jest niepomocna, także rozumiem że 0 to dokręcenie na maksa ale nie na chama, i o każde oczko idzie się o punkt dalej. Jakie ustawienie powinno się wybrać dla kawiarki i dla fusiochy? Do kawiarki ustawiłem 10 i coś mi się zdaje że trochę za cienko zmieliło.

#pytanie #kawa #gotujzwykopem
supra107 - Przesiadka z rozwalającego się młynka Bialetti na nowy metalowy młynek Xeo...

źródło: comment_1619527696SXziktxpLBrdM2Bh1hiGty.jpg

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

elektryczny może nagrzewać kawę przy mieleniu, przez co traci trochę smaku


@Limonene: xddddd

mowisz ze nagrzanie kawy o pare stopni(obstawiam ze i tak mniej niz 1*) w mlynku niszczy jej smak, ale zalanie woda o temp 85-95 i zmianie temp rzedu 70 stopni w sekunde juz nie? logiczne

juz nie mowiac o tym ze zaden barista nigdy o tym nie wspomnial i wszyscy korzystaja i polecaja elektryczne. reczne sie tylko
  • Odpowiedz
mowisz ze nagrzanie kawy o pare stopni(obstawiam ze i tak mniej niz 1*) w mlynku niszczy jej smak, ale zalanie woda o temp 85-95 i zmianie temp rzedu 70 stopni w sekunde juz nie? logiczne


@tyqp: dokładnie tak, logiczne. Zalewasz wodą, którą wypijesz. Mieląc ostrzami podnosisz temperaturę nawet o kilka stopni, aromat sobie ucieka.

juz nie mowiac o tym ze zaden barista nigdy o tym nie wspomnial i wszyscy korzystaja i
  • Odpowiedz
@Limonene: w ogole czytalas topic z ktorego to wkleilas?

wyraznie jest tam napisane, ze to MOZE miec znaczenie tylko w kawiarniach gdzie mieli sie ziarna nonstop. dodatkowo nie ma zadnych badan na wieksza skale tylko theorycrafting jakis coffe-geekow, ktorzy z reszta pozniej pisza, ze jak kawe zaraz zalejesz woda to nic nie zdazy z niej uciec.

moze zanim zaczniesz zachecac innych do czytania sama to zrobisz? ( ͡°
  • Odpowiedz
@Limonene: The impact on taste and preference is not the focus of this study

faktycznie badanie potwierdza ze kawa

traci trochę
  • Odpowiedz