Wpis z mikrobloga

Przesiadka z rozwalającego się młynka Bialetti na nowy metalowy młynek Xeoleo. Młynek trochę za mały na jednorazowy przemiał porcji do kawiarki, ale i tak mieli znacznie szybciej i znacznie bardziej równomiernie niż Bialetti, po pierwszej próbie kawka wyszła bardzo elegancka, choć kwaśnawa.

Do tych co mają taki młynek Xeoleo, parę pytań:
-Czy nie ma przeciwwskazań do mycia jej wodą wbrew temu co pisze producent? Bo takim pędzelkiem wszystkiego się nie wygrzebie.
-Jak to rozebrać na części pierwsze? Te dwa kółka od osi za Chiny (hehe) nie chcą się ruszyć.
-Skala ustawienia najwyraźniej jest niepomocna, także rozumiem że 0 to dokręcenie na maksa ale nie na chama, i o każde oczko idzie się o punkt dalej. Jakie ustawienie powinno się wybrać dla kawiarki i dla fusiochy? Do kawiarki ustawiłem 10 i coś mi się zdaje że trochę za cienko zmieliło.

#pytanie #kawa #gotujzwykopem
supra107 - Przesiadka z rozwalającego się młynka Bialetti na nowy metalowy młynek Xeo...

źródło: comment_1619527696SXziktxpLBrdM2Bh1hiGty.jpg

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Feler_Lumpex: Zajmuje sporo miejsca, a ten Xeoleo i tak mieli szybko w porównaniu do Bialletiego. W starym to ponad minutę schodziło a w nowym to może mniej niż pół minuty. Trochę trzeba się posiłować ale przynajmniej jest trochę treningu.
  • Odpowiedz
@RSjabber: K---a, ponad tysiąc złotych za młynek do kawy. Nie jestem żadnym kawofilem, nie potrzebuję aż tak drogiego sprzętu. Tak samo jak ze sprzętem audio, wolę znaleźć optymalny balans ceny do jakości niż kupować to co ma najbardziej wygórowaną metkę cenową bo "jest najlepsze". xD
  • Odpowiedz
-Skala ustawienia najwyraźniej jest niepomocna

@supra107: po przekroczeniu skali odkręcasz dalej i liczysz "kliki". Ogólnie to od początku warto liczyć kliki bo u mnie np skręcony na maxa jest na 4. Wszystko zależy jak go złożysz po czyszczeniu.
Pod kawiarkę radzili mi ok 16-17 klik.
  • Odpowiedz
@tyqp: W instrukcji jest tylko tak że 6-12 to do espresso a 15-24 do ekspresu przelewowego. Jak na razie zrobiłem na 10 i na 12, kawa wyszła okej ale kwaśnawa, kwaśniej niż na poprzednim młynku moim zdaniem. Jutro spróbuję podkręcić na 14-16, sprawdzę w palcach i zobaczę co z tego wyjdzie.
  • Odpowiedz
@supra107: Posiadam młynek od tygodnia-dwóch. Żeby go rozebrać odkręcasz go na maxa (tj. najgrubsze), wyciągasz skalę z żarnem, a potem jakoś sobie ogarniesz. 1 klik jest gdy rączka w pozycji poziomej opadnie. Ja na kawiarkę używam 13 klik i jest ok :)
  • Odpowiedz