Wpis z mikrobloga

@Karling: Daj info o pracodawcy, a jak pośrednik-hr to kto dla jakiej firmy, nie ma co robić tematów tabu.
Czasem dzięki takiemu wyśmiewczemu postowi można w przyszłości ominąć "wtope" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Karling Jak mnie to wkurza. Potrzebujesz doświadczenia, żeby dostać pracę, ale potrzebujesz pracy, żeby zdobyć doświadczenie. Nie ma znaczenia, że skończyłeś studia i poświęciłeś kilka lat na naukę. Musisz mieć doświadczenie i idealnie pasować do tego co robi firma, bo Janusz nie będzie marnował czasu na miesiąc wdrożenia. Walczą o pracowników z innych firm o podobnym profilu windując stawki coraz wyżej i płaczą, że nie ma wykwalifikowanych ludzi. Ciekawe dlaczego.
  • Odpowiedz
@grayjedi: akurat w IT studia w większości przypadków są gowno warte, przeciętny freelancer będzie miał więcej praktycznej wiedzy niż chłop po studiach bez doświadczenia
  • Odpowiedz
@grayjedi: @mikigal: Ale na początku jest łatwiej się dostać gdzieś na staż jeśli jesteś studentem IT, nawet jeśli załatwi ci go uczelnia bo nikt cie nie chce to zawsze już minimum expa masz.
  • Odpowiedz
@Karling: a niech się dzieje ;) w końcu wykopki z ajti przestaną mówić jak to lenie, nieuki i nieroby jedynie mają źle i poznają taki świat jak mają inni (może to ich empatii nauczy)

kończyłem polibudę, miałem stypendia naukowe (średnia 4.35 o ile pamiętam), każdy pracodawca wymagał minimum 5 lat doświadczenia w konstruowaniu - po ponad roku bezrobocia stwierdziłem, że idę tam gdzie nie szukają doświadczenia (wojsko, policja, urzędy)
welcome to real
  • Odpowiedz