Wpis z mikrobloga

@fren-: Po prostu nic nie potrafi. Ludzie powyzej ciagle pisza ze rynek sie popsul, jest ciezko, duze wymagania. To nieprawda xD Rynek jest zalany poczatkujacymi ktorzy malo potrafia a przychodza na rozmowy na zasadzie "no musze przeciez zaczac", i tacy odpadaja. Prowadze rozmowy od paru lat to moze 10% odpowiada na te pytania w miare prawidłowo, reszta ma problem z wyjasnieniem podstawowych pojec typu cyklu zycia aplikacji.
@fren-: Ale tu nie chodzi o to ze umiesz zrobic podstawowe rzeczy i ze podstawowe rzeczy to 80% pracy programisty. Ty wlasnie masz umiec te 10% ekstra zeby byc midem i 20% ekstra zeby byc seniorem, czyli pracodawca musi wiedziec ze jak cos sie stanie to nie rozlozysz rąk i nie powiesz "no ja nie umiem i nie wiem".
Dlatego zadaja pytania techniczne - bo to pokazuje jak gleboko znasz technologie
@EgzeQTroll: Zgadzam się że teraz ciężej dostać się na juniora niż 5 czy 10 lat temu. Pracuję od marca jako junior C# dev a to wszystko po skończonej PWR i roku doświadczenia przy bazach danych i klepaniu prostych aplikacji webowych w firmie z branży chemicznej. We Wrocku jest masa ogłoszeń na juniora gdzie wymagają minimum roku doświadczenia w branży (np w EY)
@EgzeQTroll: @EgzeQTroll: E tam. Jako osoba, która stoi po tej drugiej stronie - zatrudniania/rekrutowania, powiem, że przesadzasz w drugą stronę.
Okej, nie jest tak, że skończysz tutorial dwa tygodnie i jest 15k a rekruterki walą drzwiami o oknami,
ale z drugiej strony nie jest tak, że elo i się nie da bo każdy wymaga 10 lat expa.
Nikt mi nie powie, że jest inaczej, bo prowadzę od czasu do czasu
@fren-: Otóż to kolego. Widzę, że część osób wypisujących tutaj stawia się na piedestale ponad mitycznymi "klepaczami" kodu, a prawda jest taka, że sami robią taką samą gówno robotę.

Zgadza się, że rynek jest zalany wannabe programistami, którzy mało co potrafią i mają nierealne oczekiwania. Ale skutek tego jest taki, że rekruterzy stają na ch*** i z roku na rok podnoszą poprzeczkę w wymyślaniu coraz bardziej debilnych pytań i zadań. Nawet