@WojciechM-ce: @JohnMaxwell: ja bym dodał do tego oglądaj wyłącznie niemiecka tv nawet kanały dla dzieci, czy kup Netflix i oglądaj seriale z dzieciństwa po niemiecku.
@JohnMaxwell: w jakim celu chcesz się uczyć? Jeśli dla siebie i pogadania na wakacjach to jak najbardziej możesz sobie klikać apki. Jeżeli widzisz szansę na rozwój w pracy/wyjazd itp. to moim zdaniem lepiej iść na korki i zrobić solidne podstawy
Zacznij na początek oglądać niemiecką telewizje, zacznij też czytać niemieckie gazety. Takie proste. Jak BILD. No i naturalnie dziecięce książki po mniemiecku. Ja tak zaczynałem. Jak chcesz to się uda.
@JohnMaxwell: mówiąc samodzielnie masz na myśli możliwie za darmo? Warto jednak raz na jakiś czas spotkać się z kimś, kto ogarnia język, żeby Ci wskazał błędy, które popełniasz. Ale jak nie masz konkretnego powodu do nauki, tylko pytasz o jakikolwiek język do samodzielnej nauki, to życzę jak najlepiej, ale długo pewnie nie pociągniesz - długofalowa motywacja to podstawa, bo nauka języka to nie jest robota na miesiąc
@JohnMaxwell: Z losowych porad - zacznij mówić jak najwcześniej, nawet bazowym słownictwem. Tu masz gościa, który zrobił w miarę usystematyzowaną listę podstawowego słownictwa: https://blog.fluent-forever.com/base-vocabulary-list/ Za niemiecką wersję musiałbyś zapłacić, albo potłumaczyć sobie samodzielnie z angielskiego
Dzisiaj mija 20 rocznica przystąpienia Polski do UE. Unia realnie zmieniła moje życie. Nie wyobrażam sobie Polski poza UE. Zaplusuj, jesli się za mną zgadzasz.
jak zacząć uczyć się samodzielnie języka niemieckiego? Czy to ma sens, żeby uczyć się samemu? Ktoś tak robił, może poradzić z czego korzystać?
A może jakiś inny język, który można samodzielnie opanować? Kiedyś uczyłem się #rosyjski i #francuski to może iść w to skoro jakieś podstawy mam?
#nauka języków #niemiecki #niemcy #jezykiobce
Ale jak nie masz konkretnego powodu do nauki, tylko pytasz o jakikolwiek język do samodzielnej nauki, to życzę jak najlepiej, ale długo pewnie nie pociągniesz - długofalowa motywacja to podstawa, bo nauka języka to nie jest robota na miesiąc
Za niemiecką wersję musiałbyś zapłacić, albo potłumaczyć sobie samodzielnie z angielskiego