Wpis z mikrobloga

Mógłby ktoś mi wytłumaczyć dlaczego biegając na bieżni jestem w stanie biec tempem 4:40 do nawet 4:00 i na luzie przebiec te 10 km, a biegając po asfalcie nawet tempem 6:00 męczę się czasem tak, że ledwo mogę oddech złapać, i ogólnie mam dużo gorszy komfort psychiczny?

#bieganie
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pek0s: Testowałem na kilku różnych i jest praktycznie to samo.
@LiczbaPi: Aż taka różnica jest możliwa tylko przez opory powietrza?
@Eternal_X: Na świeżym powietrzu biegam tylko po parku i mam trasę praktycznie bez wzniesień.
  • Odpowiedz
@magliarosa: Aż 40 minut to nie, mocniejsze tempo wrzucam na sam koniec biegu, finalnie wychodzi tak z 43 minuty. Na dworze dla porównania taki sam dystans zajmuje mi z 55-60 minut i jestem bardziej zziajany niż po bieżni.
  • Odpowiedz
@papaj42: spróbuj popracować nad oddechem. Czasami na wolnym powietrzu ciężej nabrać odpowiednio powietrze, nie ma tego w zamkniętych pomieszczeniach :)
Jak biegasz na zewnątrz to też inaczej skupiasz się na biegu: musisz obserwować otoczenie, wymijać, planować trasę itp. Na bieżni łatwiej się "wyłączyć" i nogi same idą.
Dodatkowo głowa - zaczynając na zewnątrz już możesz źle się nastawiać.
  • Odpowiedz
@papaj42: Podstawowa rzecz to bieżnia nadaje tempo i łatwiej je utrzymać bo trzeba tylko nadarzyć a nie samemu narzucać sobie to tempo. Ktoś mi mówił że na bieżni jest inny ruch i mięśnie inaczej pracują. Normalnie odpychasz się od podłoże i pchasz ciało do przodu, a na bieżni tylko przebierasz nogami. Ponoć bieżnia jest dobra tylko jako kardio
  • Odpowiedz
@papaj42: pewnie biegasz na bieżni przy zerowym nachyleniu. W zależności od modelu bieżni, żeby zasymulować wysiłek jak przy bieganiu po asfalcie trzeba ustawić 1.5-3% nachylenia.
  • Odpowiedz
Ktoś mi mówił że na bieżni jest inny ruch i mięśnie inaczej pracują. Normalnie odpychasz się od podłoże i pchasz ciało do przodu, a na bieżni tylko przebierasz nogami. Ponoć bieżnia jest dobra tylko jako kardio

@keyg: wiadomo, że bieganie na bieżni elektrycznej znacząco różni się od tego na zewnątrz, jednak wystarczy ustawić sobie nachylenie 2% i można już zrobić całkiem porządny trening. Ja już od kilku lat tak od
  • Odpowiedz