Wpis z mikrobloga

Siemanko :D
Nadszedł taki czas w życiu, że trzeba by zastanowić się nad jakimś fajnym prezentem na zbliżające się 25 urodziny.
No i tak sobie myślę, że pewnie kupiłbym jakiś konkretny zestaw Lego albo dwa lub Xbox Series X, ale nie samym Lego człowiek żyje.
Zawsze chciałem mieć gitarę elektryczną, ale nigdy nie grałem na żadnym instrumencie i zastanawiam się czy w wieku 25 lat da się jeszcze nauczyć grać?
Czy znajdzie się jakaś dobra dusza, która doradziłaby na jakie aspekty zwrócić uwagę podczas zakupu i od czego zacząć naukę grania?
Co do gitary, to nie mam jakichś specyficznych wymagań, bo kompletnie się na tym nie znam.
Jedynie mam wymaganie co do wzmacniacza - musi mieć wyjście słuchawkowe, żeby można było grać wieczorami bez zakłócania spokoju :D
Budżet jaki chciałbym przeznaczyć to plus minus 250 funtów na gitarę i powiedzmy 50-60 funtów na piec.
#muzyka #gitara #gitaraelektryczna #zainteresowania
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@GhostTrick: Z samego opisu trudno mi to sobie wyobrazić, może z braku doświadczenia. Chociaż podejrzewam, że jakbym kupił pierwsze wiosło w sklepie, to by mi je nastroiłi?
  • Odpowiedz
@hoppek: gitarę stroi się za każdym razem jak bierzesz ja do ręki, albo przynajmniej sprawdza strój. Możesz to robić za pomocą aplikacji albo normalnego stroika który kupisz za 50 pln. Jest to na tyle banalna czynność ze w ogóle nie powinna być czynnikiem przy tym czy chcesz się uczyć grać czy nie. Tak samo to czy jesteś muzykalny, czy masz słuch etc. Liczy się tylko to czy chcesz się uczyć
  • Odpowiedz
A jeśli chodzi o wiek OP "Najlepszy czas, aby zasadzić drzewo, był 20 lat temu. Drugi najlepszy czas jest teraz" (ʘʘ). Gra na gitarze polega na regularnym ćwiczeniu, żebyś nawet te 30 min dziennie se ją podniósł i coś tam pograł
  • Odpowiedz
  • 0
@gacmasta: dzięki za taką odpowiedź! Takiego czegoś mi było trzeba :D jak chodzi o anglojęzyczne materiały do grania - myślałem o przetestowaniu Fender Play, ale nie wiem czy warto z tych materiałów skorzystać.
  • Odpowiedz
  • 0
@zwarsky: tyle czasu bez problemu wygospodaruje w ciągu dnia :D Dużo wolnego czasu marnuję przed konsolą, więc teraz będę miał motywację, by poświęcić więcej czasu na coś innego niż konsola i lego.
  • Odpowiedz
@hoppek: justinguitar.com jest ekstremalnie beginner friendly i w większości za darmo. Całkiem dobrze punktuje błędy popełniane przez początkujących, moim zdaniem to druga najlepsza metoda po lekcjach z nauczycielem
  • Odpowiedz
  • 0
@gacmasta: dzięki! Sprawdzę sobie wszelkie polecone materiały do nauki i będę czerpał z nich garściami :D Tymczasem muszę podjąć decyzję zakupową i dokonać właściwych zakupów, co na ten moment nadal nie jest dla mnie jasne
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@hoppek: na start zanim w cokolwiek konkretnego pójdziesz to bierz yamahę 112 i jakiś przeciętny piec, który puścisz w obieg jak będziesz chciał grać coś konkretnego. Szukaj mustanga 1v2, fajna zabawka dla początkujących.
  • Odpowiedz
  • 0
@hoppek: jeśli chcesz katanę, to tylko wersję z pętlą efektów, bo inaczej to nie jest przyszłościowe, bo loopera nie wepniesz sensownie
  • Odpowiedz
  • 0
@hoppek: dla początkującego nie, ale jak zaczniesz ćwiczyć do swojego podkładu, to looper jest bardzo przydatny. Zrób nowy post i zawołaj ludzi, niech się wypowiedzą
  • Odpowiedz
@hoppek: tak sobie przeglądam tag, też jestem kompletnym amatorem :> w sobotę wyłapałem używkę yamahay erg 121 za 350zł, do tego piecyk yamahy ga10 (trochę brzmi jak z lat 80) za 100zł. Na początek w sam raz. Jak masz kogoś kto by pojechał z tobą i ograł czy jest ok proponuje używkę :>
  • Odpowiedz