Wpis z mikrobloga

Wytłumaczcie mi po co robić calkowity lockdown, jak w Wielkanoc zamierzają puścić wszystkich polaczkow z koszyczkami żeby ksiądz zrobił czary mary nad kiełbasą? XD

Wypusccie mnie z tej symulacji

#koronawirus #polska
  • 132
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jegwan Ja bym powiedział, że jeszcze jakiś czas temu to Kaczyński nie miał wyrazistych poglądów.
Każdy ma jakieś poglądy, a większość w ZP ma je bardziej po prawej stronie. Można darować sobie przykład takiego Marka Jurka, bo to człowiek, który nie musi udawać mocnego konserwatysty. To, że politycy bez kręgosłupa kreują się na turbo prawicowców nie oznacza, że strukturalnie nie są po prawej stronie.
  • Odpowiedz
Bzdura, to wciąż najlepszy dostępny podział. Po prostu wykopkowi konfederacji mają ból pewnej części ciała, gdy im się przypomina, że są po jednej stronie z PiS-em. xD

@reynevayen: ten podział jest fatalny. Jak jestem super wolnorynkowcem który nienawidzi podatków i usług publicznych, a za razem chce małżeństw dla lgbt, adopcji dzieci przez lgbt i aborcji do 9 miesiąca ciąży to jestem lewakiem czy prawakiem?
  • Odpowiedz
@malinq: Jeśli zrozumiesz czym są krańce kontinuum lewica-prawica oraz zrozumiesz, że pojęcia te nie są zero-jedynkowe to nie jest trudne umiejscowienie poglądów na tym kontinuum.

Nie masz wyjaśnienia w formie artykułu? Albo sam to skróć? Nie będę oglądać jak ktoś 3 minuty treści rozwleka do 20 minut.

@DiscoKhan: W duuuuuzym skrócie: "punkt zero" jest czysto arbitralny i przedstawia myślenie kategoriami libertariańskimi, który bynajmniej nie jest domyślny.
  • Odpowiedz
@reynevayen: żaden podział nie jest idealny. Każdy będzie nieprecyzyjny. To nie jest żaden argument, jeżeli to jest przewodnia myśl dlaczego to jest śmieszne tonie rozumiem co masz na myśli. Podział lewica-prawica obecnie jest kościołocentryczny. Obecny podział przedstawia myślenie kategoriami chrześcijańskimi które też nie są domyślne.

Jednak kompas pomimo swoich oczywistych wad jest znacznie bardziej precyzyjny i ludzi o bardzo podobnych poglądach nigdy nie rozrzuci po dwóch przeciwnych biegunach.
  • Odpowiedz
Podział lewica-prawica obecnie jest kościołocentryczny. Obecny podział przedstawia myślenie kategoriami chrześcijańskimi które też nie są domyślne.

@DiscoKhan: Co? Nie. Podział operuje między dwoma skrajnościami jakimi jest hierarchia-egalitaryzm, i owszem, bycie katolikiem umiejscawia cię bardziej na prawo, no ale to kwestia nauczania katolickiego, a nie kościoła jako takiego.

Jednak kompas pomimo swoich oczywistych wad jest znacznie bardziej precyzyjny i ludzi o bardzo podobnych poglądach nigdy nie rozrzuci po dwóch przeciwnych biegunach.
  • Odpowiedz
U nas przyjęło się, że jak ktoś chodzi do kościółka i całuje katabasa w sygnet to jest "prawicą"

@Jegwan: u kuców przyjęło się, ze wszystko co na lewo od Korwina to komunizm ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz