Wpis z mikrobloga

Jeśli ktoś ma teraz termin szczepienia Astra zeneka i ma wątpliwości, to ja powiem tylko tyle - koniecznie się szczepić.
Im więcej się zaszczepi i przetestuję tą szczepionkę, tym lepiej dla mnie. Ponieważ jak przyjdzie już moja kolej za kilka lat to będę mógł zadecydować czy ja wybrać.
Jak się komuś umrze to trudno, przynajmniej nie na kovida.
Dlatego szczepcie się ʕʔ
#koronawirus #zdrowie #medycyna
  • 96
@Dakkar: Jedynym ważnym pytaniem w kontekście tej szczepionki jest to czy rezultaty jej zażycia są gorsze/lepsze do jedynej realnej alternatywy dla praktycznie każdego czyli przejścia (również ponownego) covida. Obecnie natomiast dowiadujemy się coraz więcej o długoterminowych powikłaniach covidowych (m.in. neurologicznych), nie mówiąc już o współczynniku zgonów itp.

Fajnie sobie porównywać szczepionkę do bezpiecznego leżenia na łączce, ale to nie jest interesujące, ani tym bardziej realne porównanie. Natomiast wszystkie zastrzeżenia jakie masz
a jakie są długoterminowe skutki po 5 latach? Jak ta szczepionka wpływa na dzieci? Jaki jest wskaźnik poważnych konsekwencji zdrowotnych w stosunku do ilości osób zaszczepionych?

@Dakkar: To jak przyjdzie moja kolej to już będzie wiadomo ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Dakkar: a jakie są długoterminowe skutki koronawirusa po 5 latach? Jak ta choroba wpływa na dzieci? Jaki jest wskaźnik poważnych konsekwencji zdrowotnych w stosunku do ilości osób zarażonych?

Osobiście sądzę że bardziej można się bać długoterminowych skutków choroby o której jeszcze zbyt mało wiemy, niż długoterminowych skutków szczepionek. Oczywiście mogę się mylić, ale śmieszy mnie że osoby które teraz najgłośniej szczekają o tym że nie wiadomo co szczepionka zrobi z Twoim
@gardan: Pomijając fakt, że chorym na choroby reumatoidalne szczególnie zaleca się szczepienie na grypę, właśnie w związku z ich osłabioną ochroną immunologiczną, to nie zmienia to faktu, że efekty pokazują się tuż po podaniu, a nie po kilku latach.
@qoszmar: To sobie wklej też cytat ze swojego artykułu do translatora, a nie czytaj wybiórczo:

Krebs in Muskelzellen (Myosarkome) ist denn auch sehr selten. »Außerdem würde das Immunsystem Zellen, in denen ein Adenovirus-Vektor sich ins Genom integriert hätte, sehr wahrscheinlich spätestens nach wenigen Wochen abgetötet haben«, sagt Kochanek. »Ich sehe deshalb in den Corona-Impfstoffen auf Basis von Adenoviren keine langfristige Gefahr.«
Otóż przede wszystkim jakiekolwiek skutki uboczne wszystkich szczepień pojawiają się krótko po ich podaniu.

@Coxex: to najzwyczajniej w świecie nie jest prawdą. Obecność przeciwciał może dawać skutki uboczne po kilkudziesięciu latach. Przykład to bodajże świnka i rak jajnika (mogłem pokręcić, z pamięci piszę), przebycie choroby daje przeciwciała które równocześnie atakują komórki nowotworowe, ale szczepionka daje niższy poziom przeciwciał i już przed nowotworem nie chroni.
@Dakkar: Już spieszę z odpowiedzią

a jakie są długoterminowe skutki po 5 latach?

Takie praktycznie nie występują po żadnej szczepionce. 99,9% ewentualnych negatywnych skutków szczepienia ujawnia się w ciągu pierwszych kilku tygodni od zaszczepienia.

Jak ta szczepionka wpływa na dzieci?

Prawdopodobnie tak samo jak na dorosłych, aczkolwiek dzieci i kobiety w ciąży nie należały do grupy badawczej, więc nie wiadomo i szczepienie nie jest dla nich rekomendowane.

Jaki jest wskaźnik poważnych