Aktywne Wpisy

Chcecie mieć dzieci? Ja nie chcę ale mam poczucie że powinienem. Boję się że w pewnym momencie włączy mi się instynkty tacierzyński i będzie już za późno. Czytałem o ludziach którzy mają z tego powodu ciężką depresje.
Uważam że bezdzietność to samolubny wybór. Moi rodzice dużo poświęcili żeby dać mi życie i źle bym się czuł gdybym się nie zrewanżował. Społeczeństwo bardzo potrzebuje nowych ludzi. Miałbym chyba wyrzuty sumienia szczególnie że też
Uważam że bezdzietność to samolubny wybór. Moi rodzice dużo poświęcili żeby dać mi życie i źle bym się czuł gdybym się nie zrewanżował. Społeczeństwo bardzo potrzebuje nowych ludzi. Miałbym chyba wyrzuty sumienia szczególnie że też
Planujesz potomstwo?
- Tak 42.1% (75)
- Nie 39.3% (70)
- Nie wiem 18.5% (33)

KarnetNaGlony +53
Prawie dziś wpadłem w pułapkę
źródło: temp_file1329606556760383759
Pobierz

Weźmy sobie jakiś przykład:
- Bazylea #basel - szukać mieszkania w CH czy DE (bo taniej, bo mniej pozwoleń?)
- Stawka 800+ CHF dziennie - dużo, za dużo, średnio, za mało?
- Forma: "long term contract", czyli nie Employment Contract, czyli B2B?
Jeśli B2B to gdzie działalność? Zakładać w PL czy CH?
Jeśli działalność z PL, to jakieś formalności podatkowe w CH mnie obowiązują?
Jeśli dobrze rozumiem, to w ciągu 90 dni trzeba wyrobić pozwolenie na pobyt?
Do jego wyrobienia potrzeba jakichś certyfikatów znajomości języka niemieckiego na A1, tak?
#praca #korposwiat
@DOgi: sprawdzałeś czy taniej? Bo nie ty jeden o tym pomyślałeś ( ͡º ͜ʖ͡º)
800 chf/dzień to bardzo dobra stawka, szczególnie Bazylei.
Tak, masz 90 dni w przypadku mieszkania w CH, potrzebujesz tylko umowy o pracę/kontraktu i umowy najmu. Nie trzeba znać języka. Dopero do obywatelstwa
@DOgi: Jak byś pracował normalnie 5 dni w tygodniu to wychodzi 208k rocznie - pewnie gdzieś
Rozumiem, że kwestia pozwolenia na pobyt +90 dni to formalność? Nie ma urzędniczek, które uznaniowo podejmują takie a nie inne decyzje?
@4833478: Co do czasu to full time - ale nie zagłębiałem się w szczegóły oferty, ale znając życie pewnie
@DOgi: jak masz robotę ugadaną to tylko formalność
@DOgi: widocznie okazało się że jednak znaleźć taką osobę ciężej niż zwolnić ( ͡º
@DOgi: Jak masz umowę o pracę to pracodawca aplikuje o pozwolenie dla ciebie. Jest to raczej formalność dla ludzi z UE ale ile proces trwa to różnie bywa. Na B2B nie wiem jak to wygląda, zwłaszcza jeśli byś miał działalność poza Szwajcarią.
@4833478: Tak to działa chyba dla ludzi spoza UE. Osoby z UE same załatwiają pozwolenie w urzędzie gminy, przynajmniej ja tak robiłem. Nie trzeba osobnego pozwolenia na zatrudnienie osoby z UE, więc pracodawca nie musi nic załatwiać, jedynie pracownik musi zalegalizować swój pobyt.
@DOgi: umowa o prace czy tam inny dowód na to ze zarabiasz + potwierdzenie ze masz gdzie mieszkać + obywatelstwo UE i B
@DOgi: jest też coś w rodzaju ubezpieczenia depozytu, zamiast wpłacać 5k płacę rocznie jakieś 190 chf. Swisskaution to jedna z firm sprzedających to, ja mam z AXA.
To ze mieszkanie tansze w DE, to jedno. Drugie ze podatkowo bedziesz mial zabawe. I niemcy maja sporo wyzszy podatek niz CH.
Inna sprawa ze grenzpendler w korona czasach maja przewalone - testy co tydzien, do tego papierki.. I cholera wie czy nagle czegos nie utna jak po jednej stronie granicy sie