Wpis z mikrobloga

Do #unrealengine #photoshop i troche grania (apexlegends, hitman...) nada sie? Ewentualnie co innego w tej cenie - lepsza wydajnosc, lub tanszego - ta sama wydajnosc? Lub zupelnie inaczej podejsc do tematu - jak? Jesli warto do czegos doplacic - ok (ale nie 1500 za sam cpu... myslalem nad amd tr, ale jednak chyba poza budzetem).
Jakie chlodzenie (zwykle, nie zane wodne) do tego procesora?

(zasadniczo podzespoly wymieniam co 7-10 lat, o ile cos wczesniej nie przestanie dzialac)

- Intel Core i9 10850K 559€94
- Gigabyte Z490 Aorus Ultra 349€94
- Corsair Vengeance LPX Black - 2x32 Gb (64 Gb) DDR4 3200 MHz CL16 396€95
- Western Digital WD Blue M.2 1Tb 145€96
- Enermax MARBLEBRON 750W Bronze 104€95
Suma: ~1550 eur

Grafika, obudowa, hdd zostaja ze starego komputera.

#pcmasterrace #komputery #pytanie
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@taju Zależy co robisz. Czas to pieniądz, ja swojego czasu kodując setki giga video zmieniałem kompa co 3-4 lata bo wtedy starego jeszcze mogłem za jakieś pieniądze opchnac, no i różnica w sprzęcie była taka, że ten sam materiał potrafił się kodować 3-5x szybciej, ale znam takich co siedzą na 10 letnim maku i się męczą, bo wydali na niego ponad 20k no i japko to japko ;)
  • Odpowiedz
@emissary: siedze na i7-4790 od 6 lat i sie zaczynam meczyc w UE4, jesli to jakas odpowiedz. w graniu nie mam zadnych problemow ani w after effects cs6 czy photoshop.
  • Odpowiedz
Tylko nie czekaj kolejnych 7 lat z kolejna wymiana ;)

@emissary: jesli nic nie przestanie dzialac, to mniej wiecej wlasnie tyle bede czekac :D dlatego napisalem 5-8 ;)
  • Odpowiedz
@taju Do UE4 to mocne GPU też chyba potrzebujesz, ale przy obecnej sieczce to albo masz farta i coś kupisz za normalne pieniądze, albo przepłacasz tak ze 3x...
  • Odpowiedz
@emissary: sam silnik nie uzywa karty - cpu do renderowania i kompilowania. za gry na rtx sie nie zabieram na razie. zobaczymy, co ue5 przyniesie, a to mi daje czas na zakup karty.

w skrocie:

Unlike other professional applications Unreal Editor does not use the GPU for any compute capabilities and solely uses your graphics card for display output to your screen. With this in mind, a higher end graphics
  • Odpowiedz