Wpis z mikrobloga

- Ucz się dobrze
- Od gimnazjum koduj, bo to twoja pasja
- We wakacje zamiast grzać dupę w Grecji zarabiaj zagranico
- Na studiach ucz się zamiast r----ć i chlać
- Zostań programistą na drugim roku studiów
- Co kilka miesięcy otrzymuj podwyżkę, bo jesteś w tym dobry
- Dobrze inwestuj pieniądze
- W wieku 26 lat stać cię na połowe wkładu własnego w mieszkanie

Teraz wchodzi @koroluk cały na biało, który będzie mówił, że tak być nie może ( https://www.wykop.pl/wpis/55697265/wczoraj-jakis-lewak-zwrocil-uwage-ze-polacy-mieszk/ )! Że należy opodatkować najbogatszych jeszcze bardziej i oddać hajs biednym, bo to nie może być tak, że ktoś dysponuje swoją kasą tak jak on chce.
Przecież to nie może być tak, że tęczowy aktywista nie ma mieszkania. Przecież mieszkanie tak samo jak aborcja to prawo człowieka xD

Szkoda strzępić ryja na ten portal. Od kapitalizmu do socjalizmu. Jak można tak upaść, ja pierniczę. Ponad 1000 plusów.

#4konserwy #bekazlewactwa #mieszkania #finanse #konfederacja
  • 301
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Teraz mamy demokrację, a w niej możesz mieć na przykład lewicowe poglądy - czyli takie, które np. stawiają człowieka i jego potrzeby na pierwszym planie

@Wyrelworelowany: Źle definiujesz poglądy lewicowe, ale może jeszcze do tego dojdziesz. One stawiają na pierwszym miejscu potrzeby władzy, a nie ludzi.
  • Odpowiedz
@Krs90: No ale jak ty to chcesz zmienić? Zrównać wszystkim pensje, czy co proponujesz? Wiadomo że są sektory, dziedziny w których zarobki są wyższe/niższe. Czy według twojej logiki inżynier w Google ma zarabiać tyle samo co pielęgniarka, ratownik, sklepikarz? No chyba żartujesz sobie. Co do ostatniego zdania to nie, nie każdy może się przebranżowić do IT, szczególnie widać do teraz gdzie napompowała się jakaś bańka z bootcampami, po których obiecują
  • Odpowiedz
- Ucz się dobrze

- Od gimnazjum koduj, bo to twoja pasja

- We wakacje zamiast grzać dupę w Grecji zarabiaj zagranico

- Na studiach ucz się zamiast r----ć i chlać

- Zostań programistą na drugim roku studiów

- Co kilka miesięcy otrzymuj podwyżkę, bo jesteś w tym dobry
  • Odpowiedz
@trevoz: Gratulacje, właśnie opisałeś osobę pracującą w jednej z najlepiej opłacanych branży w kraju. To mamy pewnie jakiś kilka procent wszystkich pracujących. A co z resztą? Jak ktoś nie zostanie programistą to znaczy, że jest leń i nie chce pracować?

Ps. Sam jestem programistą, ale mam świadomość, że poza IT świat wygląda troszkę inaczej.

@AvantaR:

Wpisz sobie "dobre" zawody: lekarz, prawnik itd. - wyjdzie
  • Odpowiedz
@Mr--A-Veed: Nie bardzo rozumiem co Twój wpis ma na celu. Podawanie jako jakikolwiek przykład najlepiej opłacanego zawodu w kraju jest totalnie idiotyczne. Większość ludzi, którzy pracuje nie mają szans na takie zarobki i najzwyczajniej w świecie ich nie stać nawet na odłożenie na wkład własny.
  • Odpowiedz
@AvantaR: Ma na celu, żeby pokazać, że sprzątaczka jest tak samo opodatkowana, jak programista.

Ba - sprzątaczka ma tak naprawdę gorzej - bo o ile u dobrze zarabiającego programisty w zasadzie bardziej ma miejsce opodatkowanie odkładanych oszczędności (stosunkowo mniejsza część dochodu przeznaczana jest na podstawowe potrzeby), o tyle w przypadku sprzątaczki podatek wchodzi już mocno na tę część dochodu, którą sprzątaczka wydałaby na produkty takie jak jedzenie czy ubrania.

Myślisz,
  • Odpowiedz
  • 0
@trevoz Ale osoba z tej pasty jest niby bogata? Nie rozumiem. Kto chce ją opodatkować i jak niby?

Bo co? Zarabia 10k brutto? To nie o opodatkowanie takich ludzi. Przecież to bieda europejska.

Problemem są ludzie od których kupisz na kredyt to twoje m2.
Problemem są tacy którzy mają po 20 takich mieszkań, wynajmują sprzataczkomi nie płacą za to podatku.
  • Odpowiedz
@trevoz: przecież ten post po którym jedziesz to bardzo dobra analiza tematu a progresja podatkowa jest tam podana jako jedno z wielu możliwych rozwiązań. Nie rozumiem w czym masz problem, @koroluk ma rację w tym co pisze. To czy progresja jest zła czy nie to inny kontekst, niż to jak wpłynie na rynek nieruchomości. Sam jestem programistą15k :P
  • Odpowiedz
Ps. Sam jestem programistą, ale mam świadomość, że poza IT świat wygląda troszkę inaczej.

@AvantaR: Mam kumpla taksówkarza, który na biedę narzekać nie może. 3 dzieci, pies, kot i niepracująca żona na utrzymaniu. Poza pracą jako taksówkarz (bez żadnej agencji), dorabiał sobie sprowadzając samochody zza granicy. Koleś zarabia lepiej ode mnie, ma mieszkanie, dom w Żywcu i wiedzie mu się bardzo dobrze. Chodziłem z nim do gimnazjum i jechał na
  • Odpowiedz
@trevoz: Fajne te najbardziej plusowane komentarze, takie nie za mądre - klasyka myślenia "tu i teraz" - hehe, jaki głupi, nie ma życia! Zobaczymy jak będą wyglądać mając 35 lat.
Tacy ludzie jak ty, ciężko pracujący, z określonymi celami, w życiu osiągną to co chcą, bo wiedzą, że wszystko kosztuje - ale im wcześniej zaczniesz, tym szybciej dojdziesz do swojego celu. Przy czym nie uważam, żeby kupno własnego mieszkania było
  • Odpowiedz
masz połowę kasy na wkład własny by dostać kredyt by w ogóle myślec o mieszkaniu i ty masz jakieś urojenia, że liznąłeś chociaż piętę "najbogatszych"? XD

@Gluptaki: Zgadzam się w 100%, to jest c--j nie bogactwo - a Zandberg z jakiegoś powodu chce jeszcze takiemu biedakowi-cebulakowi d-----ć 55% podatku ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
Uwielbiam takie watki gdzie pewna strona konfliktu nie potrafi zrozumiec czym jest popyt i podaz ze strony zatrudniajacych przez co ksztalca sie w kierunkach w ktorych nie ma pracy bo wszystko juz pozajmowane badz malo kto szuka takich osob i zamiast zmodyfikowac co potrafia by dopasowac sie do rynku to wola tracic czas i protestowac na fejsbuczku czy twitterku jak im zle i nie dobrze bo przeciez jedna wioska potrzebuje 100 kowali
  • Odpowiedz