Wpis z mikrobloga

Lewica mówi o pewnym systemowym problemie: duży odsetek młodych Polaków w porównaniu do innych krajów Europy - MIMO PRACY - mieszka z rodzicami. Wynika to z patologicznego rynku mieszkaniowego, rynku najmu oraz wysokiego opodatkowania osób najmniej zarabiających.

Co na to Mentzen?

@koroluk: W jaki sposób chciałbyś rozwiązać ten problem ustawą, czy zmianami prawnymi, skoro problemem jest po prostu brak tych mieszkań oraz robienie z podstawowego dobra jakim jest dom/mieszkanie dobra inwestycyjnego.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@koroluk: innym rozwiązaniem jest podatek katastralny od 2 giej czy 3ciej nieruchomości posiadanej lub od pustostanu - zmusi to ludzi albo do wynajęcia mieszkania albo do jego sprzedaży, pobudzając rynek nieruchomości i dostarczając większej ilości mieszkań
A jeszcze te propozycje - idź pojeździć tirem. No rzeczywiście, super perspektywa spędzenia całego miesiąca w trasie poza domem.

@Neubert: on serio polecal zostanie tirowcem? Przeciez to obecnie najbardziej zagrozony zawod obok kasjerek.
Beka z prawaków? Ja tu widzę bekę z lewaków.

zaharowuje się na kasie, słuchawce, taksówce.

Jprdl, no faktycznie, #!$%@? ciężka, wymagająca i wyniszczająca praca siedzieć sobie przed telefonem, kasą czy kierownicą cały dzień.
A skądinąd populista memcen ma tutaj rację odpowiadając komuchom na ich idiotyczny tweet. Pokolenie żyjące do 35 roku życia z rodzicami to to samo pokolenie, co żebrze na swoje wycieczki po świecie, bo przecież ważniejsze jest dla nich "spełnianie
@koroluk: weź pod uwagę że np w Niemczech nawet policjant mówi nieźle po angielsku.
Tam każde dziecko mówi prawdę angielsku?
A w bolsce? Większość lumpów co pojechała do uk siedzi tam po 6 lat i dalej nie umie.

Moja teza jest taka, że niemiecka młodzież więcej potrafi więc się szybciej usamodzielnia a nasze jełopy tylko narzekają.
@Tom_Ja: Praca powinna być efektywna i zapewniać rozwój w dziedzinach priorytetowych.

Zobacz jak w USA wygląda przemysł kosmiczny:
https://www.youtube.com/watch?v=_qwLHlVjRyw
A jak w Polsce?

Jak na świecie wygląda elektronika?
https://www.youtube.com/watch?v=LK9WPRRpLDU
A jak w Polsce?

Mamy tiry, montownie, magazyny. Ale powinniśmy projektować, rozwijać R&D, mieć własny software, rozwiązania sprzętowe. W kryzysie budownictwa powinniśmy rozwijać duże drukarki 3D, konstrukcje z półfabrykatów.
Powinniśmy szukać rozwiązań high-tech, bo nie mamy zaszłości - możemy od razu wskoczyć
A jeszcze te propozycje - idź pojeździć tirem. No rzeczywiście, super perspektywa spędzenia całego miesiąca w trasie poza domem.

@Neubert: Bo ciężarówką jeździsz za granicą, to raz, a dwa idziesz do firmy, która jeździ w systemie dookoła komina, kasa podobna, a codziennie jesteś w domu. Sam pracuję w systemie 4 dni x 12h, 3 dni wolnego w tygodniu... Z pensji spokojnie utrzymasz całą rodzinę, zapłacisz raty za dom... także trochę racji
@Ignacy_Loyola: Człowiek powinien w miarę możliwości robić to, czego nie może robić maszyna i dążyć do tego, żeby maszyny robiły jak najwięcej. Tak to w skrócie wyglądało przez ostatnie kilka tysięcy lat.
Inaczej, żylibyśmy nadal w domach z gówna.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Tom_Ja: @koroluk: wiecie może jak przeprowadzono te badanie? Jeśli poprzez zameldowanie, to teoretycznie ja i żona mieszkamy nadal z rodzicami, a praktycznie od 18 lat nie.
zmusi to ludzi albo do wynajęcia mieszkania albo do jego sprzedaży, pobudzając rynek nieruchomości i dostarczając większej ilości mieszkań

@Koliat: Większej ilości mieszkań na co? Na sprzedaż? Problemem nie jest ilość mieszkań, ale ich ceny. Spójrz co się dzieje na rynku teraz. Właściciele mieszkań na wynajem dostali po tyłku przez brak chętnych. Na sprzedaż wpadło więcej mieszkań, ale ceny wcale nie spadły. Gorzej, skoczyły o 7% w 2020 roku.
Z drugiej