Wpis z mikrobloga

@Tom_Ja:

zarabiaj 8k na ukladaniu plytek

nie zaloz wlasnej firmy i nie zatrudnij kolejnych do ukladania plytek, bo kazdy glazurnik juz ma wlasna firme i zarabia 8k

populacja glazurnikow zwieksza sie

jest coraz wiecej glazurnikow, a kazdy ma wlasna firme

zarobki spadaja

jestes glazurnikiem, twoj sasiad to glazurnik, twoj listonosz to glazurnik, twoj mechanik to glazurnik, twoj lekarz to glazurnik,

bułki w sklepie piecze ci glazurnik,są przez to bardzo rowno ulozone,
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Tom_Ja: Dość pospolita demagogia. Każda praca nosi za sobą pewną wartość, tak samo każdy człowiek na rynku pracy taką wartość posiada w zależności od swoich kompetencji, ilości ludzi z podobnymi kompetencjami oraz umiejętności negocjacyjnych. W warunkach rynkowych dochodzi do sytuacji, w której musimy ze sobą rywalizować o miejsca pracy i nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Tylko na taksówce i słuchawce też ktoś musi pracować.

Jeśli każdy przerzuci się na kierowcę
Dzisiejsze pokolenie żyje na co raz mniejszej powierzchni i musi na nią co raz dłużej pracować.

@szpongiel: No poprzednie pokolenia pod koniec komuny mieszkające w jednym 50 metrowym mieszkaniu w bloku dziatkami, rodzicami i dziećmi to dopiero miało przestrzeń dla siebie xD

a na zachodzie tak właśnie jest, przynajmniej w USA i UK.

@szpongiel: W USA i UK mają stabilny przyrost ludności pracującej i zjawisko dalszego starzenia społeczeństwa tam nie
@Neubert: Moim zdaniem problemem jest szkolnictwo. Bo zamiast kształcić w technikach i zawodówkach w sposób taki, że więcej mamy praktyki (płatnej trwającej całe np 4/5 lat szkoły, w systemie dajmy na to 3 tyg pracy, 2 szkoły) to robimy przez całe 4/5 lat technikum jakieś pół roku praktyki, na której niczego konkretnego młodzież się nie uczy, a nawet nie chce. Warsztaty szkolne to też zwykle jedno wielkie nieporozumienie. A wydaje mi
@jaHejter: A dlaczego ten Niemiec woli wynajmować niż kupować? Bo wynajem się opłaca. U nas zaś wynajem jest nieopłacalny bo za kwotę którą trzeba zapłacić za wynajem można spokojnie zapłacić ratę za mieszkanie, lecz że trzeba mieć wkład własny to ludzie siedzą u rodziców i odkładają na to aby mieć już na ten wkład własny.

Mentzen czasem coś powie mądrego, ale tutaj znowu błysnął bananowym podejściem do życia.
Ciekawe czy gdyby
A ile się na tej wykończeniówce zarobi, ze 4-5k z umową na minimalną i kasą pod stołem? Na spawaniu najczęściej jeszcze mniej, wiem bo miałem uprawnienia i pracowałem. Kierowca tira też koło 6k, no taki nie mieszka z rodzicami tylko w ciężarówce. Przy takich zarobkach to tylko kredyty na długie lata. A jak nie masz dobrej umowy co jest standardem to gdy zachorujesz zostanie Ci 1500 na przeżycie. Sam nie narzekam bo
@Tom_Ja: A to nie było o roszczeniowej postawie młodej lewicy, rozbudzanej przez działaczy politycznych lewicy?
Rozbudzane nierealne oczekiwania przy jednoczesnym proponowaniu "róbta co chceta" zamiast samorozwoju?

Roszczeniowa postawa #!$%@?ąca od realiów "bo się należy" - taką postawę tutaj prezentujesz. A kto ma na to robić? Broń boże o nich nie mówić - o tych którym się chciało i mieli talenty - bo to oni to mają wypracować, żeby starczyło dla roszczeń