Wpis z mikrobloga

Mam w systemie paczę pythonowego programu zainstalowaną przez pip, którą mogę wywoływać jak program linii komend, a równocześnie sklonowałam sobie jej repo i wprowadzam swoje zmiany. Jak upewnić się że importuję jedynie swoje edytowane pliki? #python #linux
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kaspil: hmm może mam trochę druciarskie rozwiązanie, ale:

- pakujesz repo paczki setuptools'ami do gunzipa
- odinstalowujesz paczkę zainstalowaną przez pip
- instalujesz gunzipa przez setuptoolsy

taktyk czy to pomoże | ktoś da lepsze rowziązanie
  • Odpowiedz
@simply_pretentious: po co pakować żeby instalować? Jak masz repo paczki, którą możesz budować do instalowalnej wersji, to możesz też instalować pipem bezpośrednio z folderu na którym pracujesz.

@kaspil: jeśli chcesz podmienić paczkę i nie korzystać z tej zainstalowanej, a tylko z tego co masz lokalnie, to możesz po prostu tą zainstalowaną usunąć, a doinstalować to co masz lokalnie ze swoimi zmianami.
A jak chcesz zachować tą zainstalowaną paczkę
  • Odpowiedz
@kaspil:
masz de facto dwie wersje tej samej bibliteki w systiemie, a użyć mozesz tylko jednej, więc tak jak piszą wyżej, najlepiej pracować z virtualenvem, tak z pamięci:

virtualenv venv --python python?? # parametry python jesli masz kilka wersji i chcesz określoną
venv/bin/pip install mypackage --no-index --find-links file:///srv/pkg/mypackage # tutaj instalujesz tą swoją libke z lokalnego katalogu
venv/bin/pip install requests # tutaj inne zależności/libki - wiadomo..
venv/bin/pip freeze # to
  • Odpowiedz