Wpis z mikrobloga

@gajowy_marucha: zależy - jak robisz coś dla siebie to vue jest najbardziej intuicyjne i logiczne dla początkujących, jeżeli chodzi o szukanie pracy to react, o angu się nie wypowiem, bo nie miałem z nim żadnej styczności
  • Odpowiedz
@gajowy_marucha podobne zarobki są na wszystkich trzech. Najwięcej ofert i największy wybór to React, ale też największa konkurencja. Angular najbardziej w-----a. React to spaghetti. Vue jest intuicyjne i przyjemne.

Sam sobie powinieneś każdy z nich odpalić i wypróbować.
  • Odpowiedz
@gajowy_marucha: większość osób, z którymi rozmawiam, a znają Vue to potwierdza. Generalnie nie rozumiem fascynacji Reactem, ale rynek pracy trochę jednak wymusza na ludziach to. Do dużych projektów sprawdza się Angular, ale w każdym z trzech da radę. Vue daje dużą swobodę, więc trzeba pilnować się w kwestiach porządku i dobrych praktyk.
  • Odpowiedz
@gajowy_marucha: To zobacz sobie Angulara, komponenty oparte na klasach, serwisy, moduły, dekoratory, dependency injection, typescript, cli do generowania kodu czyli w jakiś tam sposób podobna architektura do tego jak się piszę aplikacje w symfony.

Ja osobiście najbardziej przepadam za Reactem ze względu na jego elastyczność, super społeczność i dostęp do sporej bazy bibliotek, ale tutaj nie ma z góry narzuconego tego jak pisać, i jeden problem można rozwiązać na kilka
  • Odpowiedz
@gajowy_marucha: Liznąłem trochę każdego z tej trójki i moim zdaniem najfajniej się pisze w vue. Mam wrażenie że kodu mam o połowę mniej niż w react. Do tego warto się może zastanowić nad backendem na node.js (express.js, sequelize). Troszkę to ułatwia gdy backend i frontend są w tym samym języku.
  • Odpowiedz
@phervers: Wiesz co może i tak ale nie chcę rzucać się na pisanie każdej części w czymś w czym nie mam doświadczenia, szczególnie warstwy biznesowej. Zostanę przy Symfony. Z odpowiedzi tutaj i moich zapytań znajomych wyłania się jednak Angular.
  • Odpowiedz
@z--x: Ciekawe, ale pytanie jak bardzo Angular jest ofiarą swojej popularności w tym wykresie, może słabi programiści biorą się za to i nie potrafią rozkminić? Potem przychodzi rozczarowanie...
EDIT: zakładka usage trochę inaczej wygląda
  • Odpowiedz
@gajowy_marucha: To nie jest tak, że Angular już nie istnieje. To jest raczej tak, że ci, którzy do tej pory w nim pisali już nie chcą, a to jednak o czymś świadczy. jQuery nie jest frameworkiem, więc tam go nie ma, ale trzeba pamiętać, że ciągle 80% sieci na nim stoi (głównie przez Wordpressa).

Ale prawda jest taka, że to co oferuje w jQuery w dużej części jest już w
  • Odpowiedz