Wpis z mikrobloga

Jakie znacie najbardziej rażące przykłady nieznajomości przepisów ruchu drogowego?

Pod kilkoma filmami z kamerek samochodowych spotkałem się z teorią, że ktoś wyprzedzając np przed wzniesieniem, czy zakrętem nie popełnił wykroczenia, bo wyprzedzanie zaczął jeszcze na linii przerywanej ()
#polskiedrogi #ruchdrogowy #motoryzacja
aksal89 - Jakie znacie najbardziej rażące przykłady nieznajomości przepisów ruchu dro...

źródło: comment_1611903116i4avYWTW3rb5V5CYBGtUrJ.jpg

Pobierz
  • 140
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vertical: No okej ale to o co masz ból d--y w takim razie? Mózg ci się przegrzeje od nadmiaru informacji? Nie wprowadza w błąd to niech używają sobie kierunku, nie moja sprawa
  • Odpowiedz
@aksal89: a można dwa?
1. zjeżdżanie z ronda z wewnętrznego pasa.
2. ignorowanie znaku "Droga wewnętrzna" i wymuszanie pierwszeństwa w myśl "przecież to skrzyżowanie równorzędne".
  • Odpowiedz
@Szalom: Nie przegrzeje, zwracam tylko uwagę że to nic nikomu nie ułatwia, ludzie wrzucają losowo kierunkowskazy i nie jadą tam gdzie sygnalizują a i tak z reguły nic się nie dzieje, jedzie się dalej. To tak jakby włączał kierunkowskaz na zakręcie.
  • Odpowiedz
- wtedy lewy kierunek bardzo ułatwia ogarnięcie wjazdu na rondo

@LubieDiscoPolo: wiem o jakie ronda chodzi. Co dziennie takim jeżdżę. Mimo to wystarczy jak przy zjeździe użyje się prawego kierunkowskazu. To też ułatwi wszystko ogarnąć. A z tym też jest problem. A najlepsi to ci co używają lewego kierunkowskazu a prawego nie.
  • Odpowiedz
@TypowyPolskiFaszysta Ty piszesz o przystankach tramwajowych, na których pasażerowie wysiadają wprost na jezdnię? I że niby można sobie obok takiego tramwaju przejechać bez żadnego problemu? I że niby nigdy nie nastąpi taka sytuacja, że stoi tramwaj z zamkniętymi drzwiami i ktoś w ostatnim momencie do niego podbiega i otwiera sobie drzwi? Już mnie raz jeden taki prawie z dzieckiem zabił na przystanku.
Od razu mówię - nie znam szczegółów prawa pod
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Borysko_88: tak. Wiadomo że trzeba ostrożnie jechać i patrzyć na drzwi i chodnik, jak nikogo nie ma w zasięgu wzroku to nie wiem jaką wyobraźnię trzeba mieć żeby w powolnym ruszeniu do przodu widzieć zagrożenie. Mnie to akurat szczególnie irytuje bo dużo jeżdżę po centrum Krakowa i mało co mnie męczy tak jak ludzie pchający się autem do centrum a nie potrafiący po nim sprawnie jeździć
  • Odpowiedz
@aksal89:

Jakie znacie najbardziej rażące przykłady nieznajomości przepisów ruchu drogowego?

1. skręcając w drogę poprzeczną należy ustąpić pierwszeństwa pieszemu (nawet jak nie ma przejścia dla pieszych).

2. Jadąc drogą z dwoma pasami w jednym kierunku jazda szybciej od auta na pasie obok to wyprzedzanie.
  • Odpowiedz
@Banek5000:

wiem o jakie ronda chodzi. Co dziennie takim jeżdżę. Mimo to wystarczy jak przy zjeździe użyje się prawego kierunkowskazu.

Takie pytanie: sygnalizacja swoich zamiarów na ile sekund wcześniej jest wystarczająca, aby była komunikatywna dla innych kierowców?
  • Odpowiedz
@TypowyPolskiFaszysta to ja z perspektywy pasażera (mimo, że sporo jeżdżę autem po Wrocławiu) wolę takich co stoją i czekają aż ten tramwaj ruszy niż takich jak Ty. Tak jak napisałem - prawie się niedawno z dzieckiem pod koła takiego dzbana w------m więc podziękuję. Jest dużo więcej problemów powodujących korki w mieście niż kierowcy, którzy wolą poczekać 2-3s aż tramwaj rzeczywiście ruszy.
  • Odpowiedz