Aktywne Wpisy
o__0 +431
Moryc_Jajko +79
Czemu wszystkie kobiety w sporcie ubierają się jak prostytutki?
Czemu nie jak mężczyźni, normalnie na sportowo?
#logikarozowychpaskow #rozowepaski #takaprawda
Czemu nie jak mężczyźni, normalnie na sportowo?
#logikarozowychpaskow #rozowepaski #takaprawda
Aktualnie ma piec na miał, ale ma juz swoje lata (11) i kwestia czasu jest, kiedy piec piardnie.
Powieszchnia do ociepenia to + - 100m2.
Jaki piec będzie najlepszy? Mama nie dysponuje duzym budżetem wiec pompy ciepła, fv itd odpadają ... Czy piec na ekorgorszek 5klasy bedzie dobrym pomyslem ? Problemem moze byc wielkość kotlowni... 107mm na szerokość i 260 długości. Prosilbym o jakies dobre rady.
#budujzwykopem #ogrzewanie #fotowoltaika #budownictwo
@Syncu: zły pomysł. Przejdźcie lepiej na gaz, dostaniecie pewnie nawet dofinansowanie jak zdacie stary piec.
Ale na gaz nie wiem czy przejdzie bo male te pomieszczenie (projekt trzeba robić)
Zainwestowałbym w porządny gazowy.
Raz, że koszty nie będą dużo większe (w niektórych przypadkach porównywalne lub nawet mniejsze)
Dwa - możesz kupić mały piec który zmieścisz nawet w szafce czy w łazience na ścianie.
Trzy - zero obsługi za co mama będzie wdzięczna już teraz a na pewno w przyszłości.
Ekogroszek to dobry pomysł, ale cena jednak jest znacząco wyższa w porównaniu ze zwykłym piecem.
Jeśli dom jest ocieplony, to zastanowiłbym się nad gazem, jeśli istnieje infrastruktura.
Swoją drogą ten piec może #!$%@?ąć jutro, a może jeszcze 10
co do kotla- jak ma 11 lat, to w zależności od jego wykonania i sposobu eksploatacji może wysiąść za rok-dwa, a może wytrzymać jeszcze bezproblemowo 5.
Więc jak nie ma ciśnienia na wymianę, to ja bym nie ruszal. Chyba, że nie chce się codziennie rozpalać, to inna kwestia.
Gaz nie z sieci a LPG z butli na podwórku jest koszmarnie drogi. olej opałowy jeszcze
Edit. Jak coś szukaj kostrzewa mini bio,
@Syncu: Ja mam zbiornik gazu na podwórku i sobie chwalę - tankowanie i przegląd kotła co rok - wygoda niesamowita.
Problemy są tylko dwa:
1) koszty początkowe, tym bardziej, że najlepiej kupić zbiornik a nie dzierżawić, bo w ten sposób jest dużo taniej w dłuższej perspektywie czasowej.
2) koszt pojedynczego tankowania - przez to, że tankujesz raz w roku to cena pojedynczego tankowania idzie w tysiące złotych - choć gdyby rozłożyć to miesięcznie to wychodzi tanio. Jeśli ktoś nie potrafi sobie takich pieniędzy zabezpieczyć to może
Takie coś mogę Ci zaproponować. 66cm szerokości, 10kw na taki metraż wystraczy